Peter Weel

Peter Weel - Beeld: D66 Beverwijk

Raadslid, fractievoorzitter

  • 75 jaar
  • Berkhout
  • Wijk aan Zee
  • Hij/hem

Samen met mijn vrouw woon ik in Wijk aan Zee. Wij hebben twee zoons en inmiddels drie kleinkinderen waar we enorm veel plezier aan beleven. Mijn werkzame leven heb ik doorgebracht in het onderwijs, waarvan vele jaren als directeur van een MBO-instelling. Al vrijwel mijn hele leven ben ik actief in de sport eerst als topsporter, later als trainer/coach en daarna als bestuurder en vrijwilliger.

Vanaf 2014 ben ik raadslid voor D66 in Beverwijk en vanaf de zomer van 2021 ook fractievoorzitter. (Daarvoor was ik vier jaar voorzitter van de dorpsraad in Wijk aan Zee.)

Voor de komende verkiezingen stel ik mij opnieuw kandidaat. Ook in de komende raadsperiode wil ik mij volop inzetten voor het verbeteren van onze leefomgeving. Schonere lucht, zodat we gezonder kunnen leven.

Al vele jaren staat onze leefomgeving sterk onder grote druk. Uit recent onderzoek blijkt dat onze omgeving echt ongezonder is door de uitstoot van industrie, verkeer en scheepvaart dan elders. Als ik bijvoorbeeld kijk naar Wijk aan Zee waar ik woon en zie dat daar elke ochtend de speelplaatsen voor onze kinderen schoongemaakt moeten worden om te voorkomen dat zij gevaarlijke stoffen binnen krijgen dan moet het echt anders.

Voor de toekomst moeten we naar een volledig fossielvrij vervoer en een groene en duurzame maakindustrie die voldoet aan de normen van de wereld gezondheidsorganisatie.

Voor de kortere termijn moet de snelheid van het verkeer naar beneden naar maximaal 30 km in woonwijken en 70 km op de weg naar de Velsertunnel.

Onze maakindustrie moet zo snel mogelijk stoppen met het zelf produceren van kooks, zodat de kooksfabriek gesloten kan worden en er geen zeer gevaarlijke stoffen meer worden uitgestoten in onze omgeving en onze kinderen en kleinkinderen weer zonder gezondheidsrisico buiten kunnen spelen.

In mijn vrije tijd wandel ik veel met de hond en maken wij graag fietstochten, maar de meeste tijd ben ik te vinden op de golfbaan waar ik graag fanatiek een balletje sla.

Graag zet ik mij de komende vier jaar opnieuw in, samen met ons mooie team, voor een gezonde, groene en duurzame toekomst van de inwoners van Beverwijk en Wijk aan Zee.

Wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Peter Weel 73 jaar en woon met mijn vrouw in Wijk aan Zee. Wij hebben twee zoons die beide na hun studie in Amsterdam zijn blijven wonen en wij hebben twee kleindochters van 1 en 5 jaar en een kleinzoon van 3 jaar. Tot mijn pensioen heb 40 ik in het MBO gewerkt, waarvan 20 jaar als directeur. In 2014 ben ik gekozen als raadslid voor D66 in de gemeenteraad van Beverwijk en doe dit nu al bijna 8 jaar met veel passie en plezier.

Wat maakt jou een echte D66-er?

Al ver voordat ik in de gemeenteraad kwam stemde ik op D66, vooral omdat het gedachtegoed van D66 mij bijzonder aanspreekt. Opkomen voor de gelijke kansen voor iedereen, het optimisme en het uitgaan van de eigen kracht, waarbij we niemand laten vallen. 

Waarom wil jij actief zijn in de lokale politiek?

Bij mij is het meer de vraag, waarom wil je na acht jaar weer een periode actief zijn in de lokale politiek? Na acht jaar raadslidmaatschap heb ik er nog veel zin in om maatschappelijk betrokken te zijn en om met anderen een verschil te maken voor onze inwoners. Ook zie ik voor mij een rol weggelegd om de nieuwe raadsleden voor D66 te begeleiden en te coachen.

Als je een ding zou kunnen bereiken in één jaar wat zou je kiezen?

Dan zou ik wensen dat we voor alle inwoners en vooral voor de opgroeiende kinderen een gezonde en schone leefomgeving zouden kunnen bereiken. Maar helaas dat gaat meer tijd vergen, maar ik blijf daaraan werken en zoek naar alle mogelijkheden om dit te bereiken.

Jouw favoriete plek in Beverwijk of Wijk aan Zee en waarom?

Dat zijn de duinen en het strand in Wijk aan Zee, dé reden waarom we jaren geleden hier naartoe zijn verhuisd. Het wandelen in de duinen geeft rust en ontspanning. Op het strand kun je zo heerlijk uitwaaien en je hoofd leeg maken.

Wat maakt jou het meest gelukkig op dit moment?

Mijn kleinkinderen, zij geven mij zo’n voldaan gevoel met hun onbevangen houding en ontembare energie.