Toelichting
21 januari 2022 heeft het RIVM het rapport “Onderzoek naar de herkomst van neergedaald stof en stoffen in de lucht in de IJmond Regio” gepubliceerd. Ook is een gezamenlijke verklaring naar buiten gebracht door de IJmond gemeenten en de Provincie Noord-Holland. Tijdens het opstellen van dit rapport heeft het RIVM ervaren dat aangeleverde informatie vanuit Tata Steel soms ontoereikend was. In het rapport staat: ‘Zo kunnen de emissies vanuit Tata Steel niet correct zijn ingeschat, worden bronnen over het hoofd gezien, sluiten de gehanteerde bronkenmerken niet aan bij de praktijk, en dergelijke.’ Ook doet het RIVM de voorzichtige constatering over Tata Steel ‘dat de kennis over de PAK-bronnen en bronkarakteristieken niet volledig is.’ Ondanks al deze beperkingen wordt in het onderzoek geconcludeerd dat berekende concentratiebijdragen lager zijn dan de gemeten concentratiebijdragen.
Opvallend vindt de fractie van D66 dat het hier niet op een éénmalige onderschatting gaat van één bepaalde emissie maar het lijkt te gaan om een structurele onderschatting van uitstoot. Daarbij moet natuurlijk wel de kanttekening worden gemaakt dat een theoretisch verschil bestaat tussen het bedrijf Tata Steel en het bedrijventerrein Tata Steel. In de werkelijkheid is echter de impact op de omgeving van en de gezondheid van onze inwoners gelijk.
Daarom zijn de conclusies uit het recent afgeronde onderzoek misschien nog wel zorgwekkender voor onze inwoners dan de resultaten uit voorgaande onderzoeken. De omvang en impact van de vervuiling in onze regio was al bekend en de bron Tata Steel. Nu wordt echter geconstateerd dat van een groot deel van de emissie onbekend is waar ze vandaan komt. Van het bedrijventerrein Tata Steel maar waar de bron precies ligt blijft onduidelijk. Het bedrijventerrein blijkt een soort blackbox van uitstoot waar geen bevoegd gezag grip op heeft. Daarmee lijkt een oplossing voor de problematiek in onze regio verder weg dan ooit. Daarom heeft de fractie van D66 de volgende vragen: