Politiek Beuningen eist actie gemeente tegen hogere energielasten

Beeld: Pixabay

Overgenomen van RN7

BEUNINGEN – Verschillende politieke partijen willen dat de gemeente Beuningen extra aandacht besteedt aan inwoners die sinds kort betalingsachterstanden hebben vanwege de hogere energielasten. Het gaat met name om de groep mensen die gedwongen zijn een nieuw energiecontract af te sluiten, omdat ze verhuizen, starten of omdat de energieleverancier ermee stopt.

Grote stijging

In de gemeenteraad van Beuningen zei D66-raadslid Veronica Canoy dat het waarschijnlijk om een vrij kleine groep inwoners gaat. Canoy: “Maar hun problemen zijn groot. Hun rekening kan ineens stijgen van 200 naar 600 euro per maand. Hier helpen de huidige maatregelen zoals energietoeslag, belastingverlaging en btw-verlaging onvoldoende.”

Groep in beeld?

De gemeente Beuningen werkt met zogeheten vroegsignalering, zodat men personen die in financiële problemen geraken al snel kunnen helpen. D66 vraagt zich af of het college van B&W deze nieuwe groep inwoners momenteel al voldoende in beeld heeft.

Gemeente rekent op vroegsignalering

Wethouder Frans Houben verklaarde dat energieleveranciers er pas melding van maken als er een betalingsachterstand is van twee maanden. De gemeente krijgt dan niet direct namen te horen, omdat er wordt gewerkt met een intermediair (tussenpersoon). Op dit moment heeft de gemeente nog niet zoveel aanwijzingen dat er veel nieuwe mensen zijn met echte betalingsproblemen. Dat kan uiteraard nog wel komen in de loop van dit jaar.

Geen onnodige stress

Raadslid Canoy had voorgesteld om de termijn om schuldhulp te verlenen (nu maximaal acht weken) te verkorten, omdat er meer inwoners worden verwacht met betalingsproblemen.

Wethouder Houben stelt dat de gemeente ook niet té snel bij inwoners wil aankloppen, omdat het soms gaat om kleine foutjes die vrij snel kunnen worden rechtgezet. “Als je te snel ingrijpt, leidt dat tot onnodige extra stress bij de mensen,” zo meent Houben.

Meer mensen met betalingsachterstanden

Hij benadrukt dat in schrijnende situaties, waarbij bijvoorbeeld kinderen zijn betrokken, de gemeente wel altijd direct bereid is om de helpende hand toe te steken.
Volgens de vereniging Divosa is er plotseling een toename van personen met betalingsachterstanden. Divosa houdt zich onder andere bezig met hulpverlening aan mensen met problematische schulden. Zij verwachten dat die groep groter wordt.

Middeninkomens ook in problemen

Ook de Socialistische Partij (SP) in Beuningen heeft een maand geleden raadsvragen gesteld aan het college over de scherpe stijging van de energierekening. De SP wijst er op dat de veel hogere energiebedragen niet alleen de minima zullen raken, maar ook de middeninkomens.

Daarom wilde de SP bijvoorbeeld weten of mensen die een tegemoetkoming hebben ontvangen, terwijl later bleek dat ze meer hebben verdiend, ze die toeslag weer zouden moeten terugbetalen, of niet. Het college moet de schriftelijke vragen van de SP nog beantwoorden.