D66 wil gunstigere voorwaarden starterslening

Als gemeente hebben we als doel gesteld om te groeien naar ongeveer 30.000 inwoners. Hierbij is het van belang dat er zowel voor starters als voor senioren op de woningmarkt voldoende woningaanbod is in de gemeente Beuningen voor sociale- en middel dure huur en betaalbare koopwoningen.

Hiervoor willen we o.a. in Winssen 400 woningen bouwen, in Ewijk 1300 en op diverse inbreidingslocaties zoals de Hutgraaf 2 en Krommehoekstraat in Beuningen. Hierbij hebben we afgesproken dat 2/3 betaalbaar moet zijn, voor koopwoning is dat tot €355.000

Maximale koopsom en leenbedrag aanpassen
Starterslening ook voor nieuwbouw

Raadslid Hanneline Oosting vroeg de wethouder, tijdens de laatste raadsvergadering voor het zomerseizoen, of hij bereid is om de voorwaarden voor de starterslening voor Beuningen aan te passen. Waarin het bedrag van de maximale koopsom wordt aangepast en waarin het maximale leenbedrag wordt aangepast. En dat de starterslening ook mogelijk wordt gemaakt voor nieuwbouwwoningen.

Voor iedere starter in Beuningen een kans

“Van zowel makelaars als woningzoekenden horen we de tekortkomingen van de huidige starterslening. D66 Beuningen vindt dat iedere starter in onze gemeente moet kunnen blijven wonen. We zijn van mening dat de starterslening ook voor nieuwbouwwoningen toegankelijk moet zijn en dat de grens moet worden verhoogd naar € 355.000”, aldus Oosting. “Op Funda staat in onze hele gemeente slechts één woning online met een prijs tot €250.000.”

Omliggende gemeenten

Een starterslening is een extra lening boven op je hypotheek voor starters op de woningmarkt. Een gemeente maakt deze lening mogelijk en de koper sluit de lening met stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten. Ook de gemeente Beuningen maakt deze lening mogelijk voor starters. De voorwaarden die bij de lening horen verschillen per gemeente. Als we onze lening condities vergelijken met die van omliggende gemeenten is die van Beuningen het minst gunstig. De starterslening in onze gemeente geldt alleen voor bestaande woningen. In Nijmegen, Wijchen en Druten geldt deze regeling ook voor nieuwbouw. Het maximale leenbedrag is in onze gemeente € 30.000. In omliggende gemeenten is dat € 35.000 en hoger. Om in aanmerking te komen voor de starterslening is de maximale koopsom in onze gemeente € 250.000, in Nijmegen is dat € 405.000.