In memoriam Bruno van Moerkerken

Op vrijdag 19 januari jl. overleed Bruno van Moerkerken. Guido Frankfurther, Hans Korff en Boudewijn Oranje schreven de volgende woorden ter nagedachtenis aan hem.

In memoriam

Beeld: D66 Amsterdam Centrum

Op vrijdag 19 januari overleed onze trouwe D66-vriend Bruno van Moerkerken na een moedig gedragen ziekbed op 62-jarige leeftijd.
 
Eind 2004 stapte Bruno D66 binnen en schreef mee aan het verkiezingsprogramma voor de Binnenstad. Onorthodox, kritisch en met plezier. Daarna werd Bruno duo-raadslid in de deelraad en lid van de Bestuurscommissie.
 
Bruno zal als politicus vooral worden herinnerd vanwege zijn letterlijk verbindende initiatieven. Zo heeft hij jarenlang en met succes gestreden voor het heropenen van een aantal stegen in het Wallengebied, waaronder de Spooksteeg. Niet alleen om de bezoekers van onze stad ook hier van de schoonheid van de stad te laten genieten, maar ook om het areaal van openbare ruimte hier te vergroten en daarmee voor meer veiligheid te zorgen.

Grote bekendheid kreeg Bruno bij het realiseren van fietsroute over het schiereiland van NEMO, waardoor fietsers uit de oostelijke stadsdelen en binnenstad richting het Centraal Station de gevaarlijke en tijdrovende entree van de IJtunnel konden ontwijken. Bruno had van 2004 tot 2014 onafgebroken voor deze nieuwe route gestreden en was blij verrast toen deze in 2016 de naam Bruno van Moerkerkenpassage kreeg.

Tenslotte zette Bruno zich in het stadsdeel in om het zware vrachtverkeer van de grachten te krijgen, lang voordat de ernst van de onderhoudstoestand van de kademuren en bruggen bekend werd.
 
Grote verdiensten had hij als ambtelijk medewerker in de jaren ’90 waar hij Integrale Buurtkwaliteitsplannen Openbare Ruimte (IBOR’s) schreef voor vrijwel alle buurten van het Centrum, in opdracht van toenmalig wethouder Binnenstad en later minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst. Het IBOR Jordaan gaf bijvoorbeeld voeding aan de door D66 geëntameerde discussie over het opengraven van eerder dichtgegooide grachten. De IBOR’s van Bruno zijn tot de dag van vandaag belangrijke onderleggers voor de inrichting van de openbare ruimte en de bebouwde omgeving in de binnenstad.
 
Bruno had in 2004 weet gekregen van zijn ziekte en had toen zijn eerste grote operatie al achter de rug. Juist omdat hij wist dat zijn toekomst onzeker was, was hij wars van niet tot de kern doordringen of punten maar doorschuiven naar een volgende keer. Hij was allergisch voor veel woorden en geen beslissingen durven nemen. Soms was Bruno wat cryptisch, maar als je hem beter leerde kennen, bleek hij een onvermoeibare energie te hebben, zeker voor Amsterdam.
 
Naast zijn jarenlange inzet voor D66-Binnenstad was hij fotograaf, filmmaker, uitgever, curator en columnist. Hij fotografeerde en schreef onder het pseudoniem Ballabona Cucharón onder meer voor de wijkkrant voor de Oostelijke Eilanden, tegenwoordig 1018-magazine geheten. Van huis uit was Bruno geoloog en werkte enkele jaren bij Shell. Zijn huisfeesten waar hij breed voor uitnodigde en diners met een reusachtige pan paella op zijn balkon waren legendarisch.
 
In 2021 ontving Bruno uit handen van burgemeester Femke Halsema een Koninklijke Onderscheiding voor zijn al zijn verdiensten voor de (Amsterdamse) samenleving.
 
D66-Binnenstad zal Bruno enorm missen en we wensen zijn vrouw Anna en kinderen Paloma en Leeuw alle sterkte.
 
Guido Frankfurther
Hans Korff
Boudewijn Oranje