Amélie Strens

Amélie Strens - Beeld: Martijn van Dam

Amélie Strens is met ingang van september 2023 stadsdeelvoorzitter van het Centrum.

  • 38 jaar
  • Nijmegen
  • Amsterdam
  • Zij/haar

“Ik ben stadsdeelvoorzitter geworden om iedere dag te kunnen werken voor en in de stad. De stad is constant in beweging. Ik wil graag samen met bewoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties en de vele anderen het centrum vormgeven.”

Wat is je lievelingsplek in het stadsdeel en waarom?

De Magere Brug. Hier heb ik een tijd vlakbij gewoond. Als ik dan de lampjes van de brug zag en over de Amstel fietste, voelde het echt als thuiskomen

Welke kansen zie jij voor het stadsdeel?

Het centrum van Amsterdam is een van de mooiste en aantrekkelijkste plekken van de stad. Er is zoveel te zien en te ontdekken en het heeft een enorme aantrekkingskracht. Niet alleen voor de mensen in de stad zelf, maar ook van ver daarbuiten. Die aantrekkingskracht zorgt er echter ook voor dat de leefbaarheid in sommige delen van het centrum onder druk staat. De balans is zoek en de dominantie van het toerisme moet minder. Het centrum is en blijft wat mij betreft primair een plek om te wonen, samen te leven met elkaar. Ik zie het als grootste uitdaging om met bewoners, bedrijven die in de binnenstad zitten en de vele anderen die van de stad genieten te zorgen dat de balans wordt hersteld. 

Wat zijn drie zaken die je wil bereiken?

  • Dat mensen weer blij zijn om in het centrum te wonen, zonder dominantie van toerisme en met minder overlast.
  • Dat de plannen voor het Marineterrein zorgen voor een nieuw stuk stad waar voor iedereen ruimte is 
  • Dat ‘de gemeente’ er is om samen met haar inwoners te werken aan onze stad. 

Wat betekent D66 voor jou?

D66 is voor mij vooral een vereniging waarin je met veel verschillende mensen ideeën uitwisselt over hoe je zou willen dat we samen leven en ons land vormgeven. Een plek waar veel ruimte is voor verschillende perspectieven en je altijd bezig bent met de toekomst. Een mooie combi van scherp en sociaal. 

Wat is je favoriete boek en waarom?

De Alchemist van Paulo Coelho. Een mooi verhaal waarbij voor mij het openstaan voor wie en wat je om je heen ziet en wat er op je pad komt nadrukkelijk aan bod komen

Wat is het door jou laatst bezochte culturele evenement en waarom ging je daarheen?

De Parade: een mooie mix van leuke theatervoorstellingen ontdekken, lekker eten en een goede sfeer.