Diederik Brink

Diederik Brink - Beeld: D66 Amsterdam Centrum

Diederik Brink is stadsdeelcommissielid, en stond op #1 van de kandidatenlijst in 2022

  • 42 jaar
  • Groningen
  • Amsterdam

Met heel veel plezier woon ik in Amsterdam-Centrum. Als ik door de stad fiets, zie ik de grootse uitstraling van het centrum. Tussen al die statige panden en monumenten vind je steeds weer nieuwe plekken die je nog niet ontdekt hebt. Dat betekent dat het centrum bruist met nieuwe energie. Dat maakt dat het hier zo fijn wonen en werken is. Om dat voor mezelf en anderen zo te houden, wil ik mij graag inzetten in de Stadsdeelcommissie.

Het centrum is een plek waar bewoners en bezoekers van de stad fijn, veilig en schoon moeten kunnen werken, wonen en verblijven. Daar moet je met elkaar aan blijven werken. Ik denk daarbij aan goede parkeerhandhaving, vergroening bij nieuwbouw en herinrichting, meer parken, ondergronds afval en een ambitieus mobiliteitsplan.
Deze ambities kunnen niet losstaan van een dialoog met bewoners. Amsterdam-Centrum is een prachtige plek om te wonen en te werken en de mensen die dat doen, hebben vaak de beste ideeën hierover. Juist D66 is dé partij met een open houding, waarbij Amsterdammers en hun vertegenwoordigers met elkaar in gesprek kunnen. Ik wil graag op zoek naar nieuwe manieren om die dialoog op gang te brengen. Natuurlijk zijn inspraakavonden en sociale media prima, maar ik wil ook via o.a. (buurt)verenigingen, winkeliers en VvE’s ideeën ophalen voor een vrije, schone en leefbare stad.

De Stadsdeelcommissie is vernieuwd, waarbij minder ruimte is voor formele bevoegdheden. Om effectief te zijn, moet je daarom inzetten op verbinding met verenigingen en lokale organisaties, het activeren van bewoners in de buurten en een goede gemeentelijke lobby. Met mijn jarenlange ervaring in onderhandelen, public affairs en media wil ik graag namens D66 en voor de Amsterdammers in het centrum een effectieve vertegenwoordiger zijn.

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

Mijn mooiste plek is thuis. Hoewel het centrum fantastische plekken heeft om te eten, drinken, te winkelen en muziek te ontdekken, geniet ik vooral als ik thuiskom bij mijn vriendin en dochter. Ik herken dat ook bij heel veel buren en stadgenoten. Amsterdam is een populaire stad, maar voor veel mensen is het thuis. De plek waar je (samen)woont, waar je boodschappen doet en waar je naar de kroeg fietst of een rondje gaat hardlopen. Daarom vind ik het belangrijk om mij politiek in te zetten zodat ook anderen van een prettige, veilige en toegankelijke stad kunnen genieten. Want hoewel Amsterdam mijn thuis is, is Amsterdam ook van ons allemaal!

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

Amsterdam is een prachtige stad voor zij die er wonen, werken of komen bezoeken. Dat vraag om een goede balans. Voor veel Amsterdammers is die balans nu zoek. Zij zien veel overlast door drukte en afval. Voor stadsdeel centrum horen dit de prioriteiten te zijn voor de gemeente: het spreiden van de drukte en het duidelijk maken dat het centrum ook een leefgebied is en het steviger aanpakken van de afvalproblematiek.

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • Het centrum toegankelijk maken voor álle Amsterdammers: dit betekent dat er op sommige plekken aanpassingen moeten komen om mindervaliden veilig en prettig te laten voortbewegen en te betekent dat je daar rekening mee moeten houden bij een herinrichting van een straat of buurt.
  • Vergroening van het stadsdeel: het centrum moet én kan veel groener en dat betekent investeringen in containertuintjes, ……
  • Meer stageplaatsen voor mbo-studenten

Wat is je favoriete boek (en waarom?)

Ik houd enorm van hardlopen en zwemmen. Om te ontspannen kijk ik graag een goede Netflix-serie en speel ik het online game “World of Warships”. Daarnaast kijk ik graag naar Ajax als ze Champions League spelen en naar de wedstrijden van Oranje. Als kind heb ik de boeken van Frederick Forsyth verslonden en ik kan nu enorm genieten van de thrillers van Charles Cumming. Ook lees ik graag non-fictie en dan met name over Amerikaanse politiek.

Laatst bezochte culturele event? Waarom ga je graag daarheen?

Het laatste concert waar ik naartoe ben geweest was van de Toppers in de Arena. Naast zo’n lekker feestje houd ik erg van live-optredens met blues & jazz en van Argentijnse tango.

Waar ik ook graag naartoe ga, is het gezamenlijke eten met buurtbewoners in de Witte Boei op de Oostelijke Eilanden. Daar koken we voor met name ouderen die graag gezellig met anderen eten. Op deze manier kan een grote stad ook klein en knus zijn.