Aanlegplaatsen Dijksgracht

Tijdens de eerste vergadering van het nieuwe politieke seizoen heeft de stadsdeelcommissie Centrum een compromisvoorstel van o.m. D66 aangenomen over het aantal aanlegplaatsen aan de Dijksgracht Oost.

Dijksgracht

Het dossier Dijksgracht Oost is langdurig, gecompliceerd en vraagt om een brede belangenafweging. Op basis van onder meer een rapport van buurtbewoners en gemeenteambtenaren adviseren D66, VVD, PvdA en GroenLinks 1.) om het bestemmingsplan te wijzigen; en 2.) voor lange rondvaartboten naar andere oplossingen te zoeken. Hieronder lees je een samenvatting. Het gehele advies is hier te lezen.

Bestemmingsplan

De partijen adviseren de volgende wijzigingen in het bestemmingsplan:
1. dat het wordt toegestaan om aanlegplaatsen te realiseren voor 30 dekschuiten
– op voorwaarde dat de dekschuiten ’s nachts geen afval stallen;
– waarbij overslag in beginsel is verboden,
– en waarbij overslag en andere, nieuwe, bedrijfsmatige activiteiten alleen kunnen worden toegestaan middels vergunningen – onder specifieke overlast beperkende voorwaarden, inclusief effectieve controlemaatregelen;
2. dat het maximaal aantal passagiersvaartuigen (rondvaartboten) wordt verlaagd van 40 naar 20, en dat de realisatie van deze ligplaatsen direct wordt gekoppeld aan het verminderen van de exclusieve op- en afstapplekken in de binnenstad;
3. het toestaan van woonboten terug te brengen.

Lange rondvaartboten

Voor de overige rondvaartboten in het lange segment adviseren de partijen:
1. beleid te ontwikkelen om het aantal boten in het lange segment te maximeren;
2. en/of reders zelf verantwoordelijk te maken voor de nachtstalling;
3. en de ontwikkeling van een nieuw ligplaatsencluster bij Oosterdok/westelijke IJtunnelmond (centrumzijde) verder te onderzoeken en inspanning te plegen om deze of andere alternatieve locaties daadwerkelijk te realiseren.

Meedenken?

Wil je meedenken? Stuur je input over alles dat je bezighoudt in je buurt of het Centrum naar de stadsdeelcommissieleden Diederik Brink ([email protected]) of Jeantine van der Feest ([email protected]) (of allebei).

De eerstvolgende vergadering is op 17 september.

Beeld: Husky via Wikipedia commons