Een leefbaardere Leidsebuurt

In de Leidsebuurt komt veel samen: hier wonen mensen, genieten ze van de nacht en snuiven ze cultuur. De stadsdeelcommissie nam een advies van o.a. D66 aan om dit alles in betere banen te leiden.

Wonen in een groene Leidsebuurt

De stadsdeelcommissie adviseert het stadsdeelbestuur onder meer om bewoners structureel te betrekken bij het zoeken van oplossingen van actuele problemen. Daarnaast hebben de ondernemers in de buurt veel kennis die van nut kan zijn; ook met hen moet de gemeente het gesprek aangaan.

Een duidelijker onderscheid tussen woon- en uitgaansgebied, waarbij deelnemers aan het nachtleven via het Leidseplein uit het gebied vertrekken en niet ’s nachts door woongebieden struinen, moet de leefbaarheid van de buurt borgen.

Verder wenst de stadsdeelcommissie dat de buurt groener wordt, bijvoorbeeld door groen boven straten waar in de winter de vrolijke verlichting voor de feestdagen hangt.

Beeld: Nationaal Archief

Een opgeruimd Leidseplein

Onder het Leidseplein bevindt zich een prachtige fietsenstalling. Helaas gebruiken nog te weinig mensen deze faciliteit. Er komt daarom een campagne om mensen te motiveren wél gebruik te maken van de stalling.

Ook ziet de commissie de inwerkingtreding van het nieuwe terrassenbeleid als een goede aanleiding om de terrassen op het Leidseplein overzichtelijker op te stellen.

Beeld: Hay Kranen – Wikipedia Commons

Advies en vergadering

Het hele advies, ingediend door GroenLinks, D66, PvdA en VVD is hier te vinden. De vergadering is hier terug te kijken.

Meedenken?

Wil je meedenken? Stuur je input over alles dat je bezighoudt in je buurt of het Centrum naar de stadsdeelcommissieleden Diederik Brink ([email protected]) of Jeantine van der Feest ([email protected]) (of allebei).

De eerstvolgende vergadering is op 23 april.