Ook Amsterdamse nachtcultuur in aanbod stadspas

D66 wil dat nachtcultuur opgenomen wordt in het aanbod van de stadspas, na de motie van D66-raadslid Elise Moeskops, gaat Amsterdam nu uitzoeken hoe dat mogelijk gemaakt kan worden. Met de stadspas kunnen Amsterdammers met een kleinere beurs tegen gereduceerd tarief, of gratis, onder andere het kunst- en cultuuraanbod in Amsterdam bezoeken. Het aanbod van de stadspas bevat tot op heden geen nachtcultuur, hier komt nu verandering in. Moeskops: “De corona-periode heeft ons één ding bewezen, dat is het belang van nachtcultuur. Voornamelijk voor jongeren; dansen, mensen ontmoeten en leren jezelf creatief te uiten, in de nacht is dat anders dan overdag. Daarom is het belangrijk dat de grootte van je beurs niet bepaalt of je toegang hebt tot onze nachtcultuur.” 

Belang kunst en cultuur 

Het aanbod van kunst en cultuur draagt bij aan de ontwikkeling van de samenleving en de Amsterdammer, en is daarmee van toegevoegde waarde voor Amsterdam. De Amsterdammer met een laag inkomen kan met de stadspas gratis, of tegen een gereduceerd tarief, naar vele culturele activiteiten, zoals een bezoek aan musea. Alleen zijn er op dit moment geen nachtcultuur en -evenementen opgenomen in het aanbod van de stadspas. 

Nachtcultuur

Nachtcultuur biedt een plek voor vrijheden, sociale interactie en creativiteit die overdag niet lijkt te bestaan. Ook brengen nachtactiviteiten en – evenementen mensen uit verschillende groepen bij elkaar, wat bijdraagt aan de sociale cohesie van Amsterdam. De vaak dure entreetickets maken de nachtbeleving alleen vaak ontoegankelijk voor Amsterdamse minima. Om dit te veranderen stelt Moeskops, naar idee van de Amsterdamse Nachtraad, voor om het aanbod van de nachtcultuur toe te voegen aan de stadspas.