Gevreesde loting festivallocaties van de baan: ‘Geweldig nieuws!’ 

Het plan van Amsterdam om te gaan loten voor de beschikbare evenementenlocaties in 2024 gaat niet door. In plaats daarvan wordt de kalender van 2023 één-op-één gekopieerd, waarbij er ruimte blijft voor nieuwkomers. Hiermee is veel van de onrust en onzekerheid die ontstaan was –  door het plan om te gaan loten – voor 2024 weggenomen. D66-raadslid Elise Moeskops: “Geweldig nieuws, het geeft rust en duidelijkheid voor de sector. De loting was onwenselijk voor de stad en zorgde voor veel onrust in festivalorganisatoren. Wat begrijpelijk is: ineens was het onzeker of je evenement door kon gaan, terwijl de voorbereidingen al volop in gang zijn.” 

Alles op de kop

Amsterdam is van oudsher toonaangevend in de festivalbranche. Het biedt Amsterdammers een plek voor cultuur, plezier en creativiteit. Een bloeiende festivalbranche is belangrijk voor de stad. Alleen de afgelopen jaren is het verdelen van de schaarse ruimte voor muziekevenementen in Amsterdam een steeds grotere uitdaging. In het nieuwe evenementenbeleid, de verwachting is dat dit ingevoerd wordt in 2026, komt er een nieuw verdelingssysteem. 

Het oorspronkelijke plan was om tot die tijd de agenda van 2023 als overgang te kopiëren. Alleen kon dat niet meer doordat de evenementenlocatie Riekerhaven, wegens problemen met de bodem, niet meer beschikbaar was. Het wegvallen van één locatie betekende dat de gemeente wilde gaan loten, wat resulteerde in veel onrust binnen de evenementensector. 

Een van de mogelijke gevolgen van de loting was dat partners van de stad – die soms al tientallen jaren contact onderhouden met de buurt – dezelfde kans op een locatie maakten als organisatoren zonder enige banden met de buurt en de stad. Een uitkomst waar organisatoren en bewoners geen baat bij hebben.

Toch wel!

Reden voor D66-raadslid Moeskops om dit aan te kaarten in de debatten van de raads- en commissievergadering. Wethouder van Dantzig pakt nu de problemen bij Riekerhaven aan, zodat het dit jaar toch als evenementenlocatie gebruikt kan worden. Uiteindelijk heeft de burgemeester de plannen herzien en laat weten in een brief dat het daarmee toch mogelijk is om de agenda van 2023 te kopiëren.

Moeskops: “De festivalsector brengt plezier in de stad door tienduizenden dansende mensen samen te brengen. Hierbij is rekening houden met de omgeving belangrijk. We zijn als D66 blij dat het college met deze oplossing komt.”