Gepensioneerden met potentie

Amsterdam gaat gepensioneerden – die openstaan voor werk – actief benaderen voor gemeentelijke vacatures, ook gaat de gemeente hierover in gesprek met andere werkgevers, dit op voorstel van D66-raadslid Erik Schmit. Amsterdam kampt met personeelstekorten, terwijl uit onderzoek blijkt dat ongeveer een kwart van de gepensioneerden openstaat voor werk. Schmit: “Er zijn gepensioneerden die willen blijven werken, maar vaak wel onder flexibele voorwaarden. En in veel sectoren zit men te springen om werknemers, dit is een oproep aan de gemeente om hiermee aan de slag te gaan.”

Participatiegraad

De ontwikkeling van de stad stokt steeds vaker vanwege personeelstekorten, zoals in het onderwijs en de energietransitie. Tegelijkertijd staat 1 op de 4 AOW’ers – circa 85.000 AOW-gerechtigden in Amsterdam – open om te blijven participeren in de arbeidsmarkt, blijkt uit onderzoek van ESB. Daarbij geldt wel dat het belangrijk is voor gepensioneerden dat het werk flexibel is. Om de belangstelling voor herintreding mogelijk te maken kan een actieve houding van de werkgever, in dit geval de gemeente, helpen. Schmit: “De kennis en ervaring van gepensioneerden kunnen voor veel organisaties waardevol zijn. En tegelijkertijd ontvangen gepensioneerden waardering en blijven ze midden in de maatschappij staan. Een win-win.”

Gemeente pakt handschoen op

De gemeente gaat op voorstel van Schmit als werkgever actiever communiceren over de mogelijkheden om bij de gemeente als gepensioneerde aan de slag te gaan. Zo is het vaak niet bekend dat je bijvoorbeeld één à drie dagen per week je kan inzetten bij de gemeente. Ook gaat het college het gesprek aan met Amsterdamse werkgevers, via Werkgever Service Punt en Regionaal Werkcentrum, over het benutten van het arbeidspotentieel van gepensioneerden.