Kopieer Amsterdamse festivalkalender voor 2025 

Om festivalorganisatoren zekerheid te geven roept D66 het college op om de eerdere festivalkalender te kopiëren voor 2025. Want het Amsterdamse evenementenbeleid laat – wederom – op zich wachten. Hierdoor weten festivalorganisatoren pas eind dit jaar of ze in 2025 een festival mogen organiseren. D66-raadslid Elise Moeskops: “Kom op, volgend jaar vieren we de 750e verjaardag van Amsterdam. Oftewel, 2025 moet een jaar van méér feest zijn. Niet van evenveel feest, met een rommelige herverdeling. Amsterdam heeft een prachtige festival scene, koester die. Dus onze oproep is: geef ze rust en kom in 2026 met gedegen beleid.”

Onzekere rollercoaster

Een paar jaar geleden was duidelijk: het Amsterdamse evenementenbeleid moest op de schop, om meer ruimte te maken voor toetreders – Europese wetgeving – en de schaarse ruimte in de stad. Het nieuwe evenementenbeleid is vertraagd, mede door covid, waardoor er meerdere overgangsjaren volgden. Het uitblijven van nieuw beleid resulteert in een opeenstapeling van onzekerheid in de festivalsector. 

Zo was vorig jaar het plan om te gaan loten voor festivallocaties van 2024, wat resulteerde in veel onrust bij festivalorganisatoren. Uiteindelijk besloot het college hiervan af te zien. Het is pijnlijk dat 2025 wederom een ‘overgangsjaar’ is, waarbij organisatoren pas eind 2024 zekerheid zouden hebben voor een plek op de festivalkalender. Ook omdat uit het jaarverslag van 2023 blijkt dat ze te laat begonnen zijn met een nieuwe evenementenvisie vanwege “andere tijdrovende dossiers”. 

Tijd voor feest 

Het jaar 2025 staat in het teken van feest, want dan viert Amsterdam zijn verjaardag – de 750e welteverstaan. Een jaar waarin D66 méér feest in de stad wil en niet een herverdeling van evenveel feest. Waarbij de festivalorganisatoren de rekeningen gepresenteerd krijgen. Daarom roept D66 op om de festivalkalender van vorig jaar te kopiëren voor 2025, zodat de sector rust krijgt om te doen waar ze goed in zijn: feesten organiseren. Moeskops: “Amsterdam heeft geweldige festivals, met soms al jarenlange binding met de stad en de buurt. Laat 2025 het Amsterdamse feestjaar zijn, en niet het jaar van failliete festivals.”