Bredere inzet OBA-locaties voor azc-bewoners

Op voorstel van D66-raadslid Suleyman Aslami gaat Amsterdam kijken naar de inzet van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) om azc-bewoners te ondersteunen bij hun inburgeringstraject. De OBA-locaties kunnen een uitkomst zijn, want voor azc-bewoners ontbreken vaak de rust en de faciliteiten om de taal te leren of hun huiswerk te maken. Aslami: “Wat D66 betreft moeten statushouders vanaf dag één mee kunnen doen in Amsterdam. Zo kunnen ze sneller de taal leren, hun weg vinden in onze prachtige stad en bouwen aan een nieuw bestaan.”

Meedoen vanaf dag één! 

De ambitie van D66 is om een statushouder zo snel mogelijk mee te laten doen in Amsterdam. De recente uitspraak van de Raad van State dat asielzoekers meer dan 24 weken mogen werken is een historische stap, eerder diende Aslami al een vergelijkbaar voorstel in om asielzoekers in Amsterdam toe te staan sneller aan het werk te gaan. Voor veel azc-bewoners is integreren een grote uitdaging omdat ze vaak niet de faciliteiten en de rust hebben om de taal te leren en hun huiswerk te maken.

OBA

De verschillende OBA-locaties in de stad kunnen een uitkomst bieden voor azc-bewoners als rustige plek om te studeren. Op veel locaties worden nu al spreekuren georganiseerd door het Taal Informatie Punt. Bij deze spreekuren kunnen mensen terecht met vragen over inburgering, taalcoaching en taallessen, dit wordt gefaciliteerd door de gemeente. Het voorstel van Aslami is om te kijken of de OBA-locaties breder ingezet kunnen worden om azc-bewoners te ondersteunen bij hun inburgeringstraject. Ook gaat de gemeente meer bekendheid geven aan de OBA onder azc-bewoners.