D66 wil bijsturing op groenambities Amstelveen

Amstelveen, 21 juni 2024

Maarten de Haan van D66 met de klimaattuin van Amstelveen

Beeld: D66

Groen is geen restpost

D66 is een groot voorstander van groen in de stad, niet alleen omdat een groen zorgt voor een prettige leefomgeving voor Amstelveners maar ook omdat groen steeds meer onder druk staat in de stad en de buitengebieden.
Ruimte is schaars in Amstelveen en er moeten vaak keuzes worden gemaakt tussen zaken zoals woningen, wegen en groen. D66 wil dat groen niet een restpost wordt omdat het ondergeschikt is aan andere ruimtelijke prioriteiten.

Blij met de groenvisie
D66 is zeer tevreden over deze nieuwe visie, we herkennen veel van onze ambities terug in dit beleid. Er zijn nu duidelijke kaders voor groen waarbij ook gekeken wordt naar aspecten zoals klimaat, gezondheid, natuur en de identiteit van de wijken.

Het is ook belangrijk dat ook werd besproken dat de visie tot stand is gekomen met participatie met bewoners en belangengroepen zoals de groenraad.   
    
Een eerste uitwerking van de groenvisie zien we terug in het bomenplan, waarbij ook de mening van de bewoners wordt gevraagd, dus vul de vragenlijst in, aldus Maarten de Haan van D66.

Vinger aan de pols
D66 vindt belangrijk dat de ambities uit de groenvisie worden gerealiseerd, daarom hebben we gevraagd voor een rapportage om een vinger aan de pols te houden.

We willen dit om inzicht te krijgen of we onze groene doelstellingen behalen, de successen en eventuele knelpunten (om dan ook tijdig te kunnen “bijsturen” indien nodig).
Hiermee wordt het bijvoorbeeld inzichtelijk welke wijken relatief sterk versteend zijn en meer aandacht behoeven dan andere buurten, zodat de gemeente hier extra kan gaan investeren in het groen.

Wethouder Floor Gordon heeft toegezegd dat zij graag aan de slag gaat met het uitwerken van een groenrapportage.