D66 & VVD willen tempo met realisatie Park Zuid

Amstelveen, 7 juli 2024 – Parken zijn de groene longen van de gemeente. D66 en VVD willen dat er voldoende groen is in elke wijk en dat er ook voldoende ruimte is voor parken.
Naarmate Amstelveen groeit, dienen de parken mee te groeien.

Maarten de Haan bij Park Zuid

Beeld: D66

Parken hebben veel voordelen. Ze zorgen bijvoorbeeld ervoor dat de temperatuur afneemt (schaduw van bomen), dienen als klimaatbuffer om extreme regenval op te vangen, slaan CO₂ op, en versterken de biodiversiteit.

Onderzoek wijst uit dat de aanwezigheid van parken stress-verminderend werkt en bevorderlijk is voor je gezondheid.
Mensen zijn daarnaast gezonder wanneer een park deel uitmaakt van een woonomgeving, aldus Arjan Gerritsen van de VVD.

Regeren is vooruitzien
Reeds in 2017 werd middels een motie van VVD, D66 en andere partijen opgeroepen om een park te realiseren in Amstelveen Zuid. Het park is ook onderdeel van het huidige coalitieakkoord.

In de perspectiefnota wordt meerdere jaren vooruitgekeken (tot 2028) naar de uitgaven en inkomsten van de gemeente.

Sommige onderwerpen hebben echter een nog langere visie nodig, terwijl de gemeente wel op de korte termijn acties moet ondernemen en geld reserveren om deze te realiseren.

Blij met Park Zuid
Er worden momenteel verkenningen gedaan naar de mogelijkheden voor een nieuw park in Amstelveen Zuid.

Na vragen van D66 tijdens het debat over de perspectiefnota heeft het college toegezegd dat volgend jaar een raming in de nota komt voor grondverwerving en inrichtingskosten.

D66 en VDD willen dat de verkenning snel wordt afgerond zodat dat de start van de aanleg voor 2030 plaatsvindt, aldus Maarten de Haan van D66.