Wat kun je als raadslid bereiken?

Interview met gemeenteraadslid Marion de Jong

Op 18 maart 2026 zijn er gemeenteraadsverkiezingen Dan kunnen alle Nederlanders hun lokale bestuurders kiezen, die in de gemeente gaan bepalen hoe de gemeente de inwoners gaat helpen en waar het belastinggeld aan uitgegeven gaat worden.
Zou jij ook niet op zo’n zetel willen zitten?
Is dat leuk om raadslid te zijn?
En kun je wat bereiken?
We vragen het Marion de Jong, raadslid voor D66 Alkmaar.

Wie is Marion de Jong?

Marion de Jong-Koopman groeide op in Alkmaar, werkte en leefde hier met haar gezin en woont nog steeds met veel plezier in het zuiden van de stad. Sinds mei 2023 is Marion de Jong raadslid in de gemeente Alkmaar. Daarvoor was zij sinds 2018 al fractie-assistent, dus ze is er geleidelijk ingegroeid.
Ze houdt zich voornamelijk bezig met het sociaal domein (zorg en welzijn van inwoners), maar heeft ook veel interesse in woningbouw en ruimtelijke ordening. Ze is lid van de werkgeverscommissie en gaat veel op stap met de raad in de hele gemeente.

Marion de Jong - Beeld: Gemeente Alkmaar

Waarom ben je actief geworden in de lokale politiek?

“De samenleving, dat zijn wij! En je kunt een hoop kritiek hebben op alles wat er in die samenleving leeft, maar er komt een moment waarop je denkt: daar wilde ik meer mee doen. En bedacht me hoe kan ik mijn steentje kan bijdragen om die samenleving nog beter te maken. Iets wat bij mij past. Ik ben niet aan de zijlijn blijven staan maar heb aansluiting gezocht bij de politieke partij die het dichtst bij mij staat en dat is D66! Daar heb ik mensen ontmoet die bij mij passen en waarmee we gezamenlijke doelen hebben voor alle inwoners van Nederland.

Hoe pak je het aan?

“Ik ben eerst gaan meekijken bij de gemeenteraadsfractie en werd al snel fractie-assistent. Dan voer je in de commissies wel al het woord namens de partij maar stem je nog niet in de gemeenteraad.
Ik wil als politicus graag benaderbaar zijn en ga daarom vaak op werkbezoek bij verenigingen, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Ik luister dan naar mensen en probeer goed te begrijpen wat ze bedoelen. De politiek kan vaak niet direct persoonlijke problemen oplossen, maar wel zorgen voor een omgeving waarin mensen uit de problemen kunnen komen of er niet in raken.

Marion de Jong - Beeld: Gemeente Alkmaar

Is het leuk?

“Ik vind de contacten met de inwoners erg leuk. Je krijgt een kijkje in de keuken hoe mensen wonen, werken, ondernemen, recreëren en gewoon leven in de gemeente.
Leuk is ook om bezig te zijn om de landelijke idealen van d66 te vertalen naar de lokale politiek. Dat is niet altijd eenduidig.
Tijdens vergaderingen moet je ook veel luisteren naar de andere partijen. De gemeente bestuur je samen en dat vraagt geduld. Een goede discussie hoort er bij. Ik laat mijn hoofd en hart spreken, maar probeer me niet te laten leiden door emotie bij het besturen van de gemeente. De raad moet het algemeen belang goed afwegen. En dan is het nemen van een goed en gedragen raadsbesluit ook echt leuk.

Maar ook wel lastig toch?

“Er zijn altijd veel dossiers om te lezen. Je moet keuzes maken wat belangrijk is om te lezen en binnen de fractie verdelen we het werk. Je moet je eigen grenzen bewaken, het is geen fulltime baan. Gelukkig is er een griffie om je te ondersteunen.
Maar het werk is niet het lastigst. Dat is het goed afwegen van de belangen. De dynamiek van het besturen is soms onvoorspelbaar. Niet duidelijk is hoe dingen gaan lopen. De raad moet dan toch op dat moment de belangen wegen en een verstandige keuze maken. Een voorbeeld daarvan is het erfpachtdossier wat 6000 woningen betreft. Wie draaien er op voor de kosten? Daar een goede balans is zoeken is zeker lastig.
Ik vind participatie van inwoners bij beleid belangrijk. Het belang van de een kan echter het belang van de ander in de weg zitten. Alle inbreng wordt gewogen in de raad tegen het algemeen belang.

Bereik je echt wat?

“Als je volhoudt op een dossier dan kun je zeker wat bereiken als raadslid. Ik heb op het gebied van toegankelijkheid en inclusiviteit al veel bereikt door daar steeds weer vragen over te stellen. Dan stel je dingen aan de orde en meestal pakt de gemeente ze dan gewoon op.
Samen met andere partijen hebben we ook goede raadsvoorstellen gedaan bijvoorbeeld om de daklozenopvang in Alkmaar te gaan verbeteren (de zgn. skaeve huse), een ombudsman/vrouw voor de inwoners te benoemen en de woningbouw aan te jagen.
Ik heb echt het gevoel dat ik iets goeds doe voor de inwoners voor de gemeente Alkmaar en dat geeft mij veel voldoening”

Ga daar mee door, Marion, zeg ik dan. Goed voor jou en goed voor Alkmaar! Dank voor het interview.
Conny van Stralen

Marion de Jong - Beeld: ConnyvS