Betoog perspectievennota 2024

Voor ons ligt de perspectievennota. Wij bedanken het college, maar zeker ook de organisatie voor dit goed leesbare stuk. Wij willen jullie ook bedanken voor alle antwoorden die wij op onze vele vragen hebben mogen ontvangen.


Perspectievennota 25-28: Dit betekent dat we inmiddels halverwege de werkperiode van dit college
zijn.

Het moge duidelijk zijn dat er genoeg uitdagingen zijn en blijven, maar dat we ook op de goede weg zijn. In het Collegewerkprogramma stonden heel wat ambities geformuleerd en er is hard aan de weg getimmerd om deze waar te maken. De druk op de zorg is de laatste jaren enorm. Er is sprake van een hoge werkdruk en de wachtlijsten zijn lang. Hierdoor moeten mensen lang wachten voor ze de juiste hulp krijgen. Dit heeft vaak tot gevolg dat de problemen verergeren en dat zorg intensiever wordt. We kijken dan ook uit naar de verdere ontwikkeling van de Vraagwijzer. Hierdoor kan laagdrempelige zorg door het voorliggende veld opgepakt worden. Hopelijk zal de druk in de zorg hierdoor afnemen. Kan de wethouder ons iets vertellen over de ontwikkeling van deze Vraagwijzer?

D66 wil dat iedereen kan meedoen in de gemeente. Wij maken ons dan ook al tijden hard voor een sterk Inclusiebeleid. We hebben samen met de overige partijen afgesproken dat wij dit gaan
vormgegeven gelijk met de ontwikkeling van de Toekomstvisie. Wij zijn zeer benieuwd hoe dit nu vormgegeven wordt. Kan de wethouder ons hier al wat meer over vertellen?

Voorzitter, Speerpunten van D66 Woensdrecht zijn al jaren jongeren, klimaat, woningbouw en duurzaamheid. Jongeren zijn immers onze toekomst!
Er is steeds meer aandacht voor een gezonde en een goede levensstijl. De gemeente investeert dan ook in gezondheidspreventie. D66 Woensdrecht maakt zich zorgen om ‘de vape-generatie’ die aan het ontstaan is. Mede dankzij smaakjes in vapes komt het doel van een rookvrije generatie in gevaar.
Wij moeten onze kinderen beschermen tegen de gevaren die roken en vapen met zich meebrengen. Op schoolterrein is roken en vapen reeds verboden, maar rond schoolterreinen wordt volop gerookt en gevapet. D66 Woensdrecht dient om deze reden samen met ABZ en CDA de Motie Vape- en Rookvrije Ruimtes rondom Scholen in. Samen met scholen maken we zo afspraken over een rookvrije ruimte rond schoolterreinen. We bieden scholen handvatten om met ouders en jongeren het gesprek aan te gaan en bieden scholen zo steun in de rug richting een rookvrije generatie.

Leefbaarheid:
Als het om Leefbaarheid gaat, streven we er samen naar dat de sportvoorzieningen in onze dorpen op orde zijn. Blij zijn wij dan ook met de realisatie van de nieuwe sporthal bij het IKC in Woensdrecht en de ophanden zijnde realisatie van nieuwe sportvelden in Huijbergen. Bij Voetvalvereniging de Grenswachters worden dan weer plannen gemaakt voor een nieuwe kantine. Wanneer weten we of deze duurzame kantine er komt? Hoe gaat deze eruit zien?
Voorzitter, leefbaarheid gaat over meer dan alleen gebouwen! Sinds een jaar heeft Woensdrecht zijn eigen boa’s. Zij bewaken de leefbaarheid in dorpen en staan in nauw contact met inwoners en
politie. Deze mensen hebben een groot gebied en een veelheid aan taken te bestrijken. Om hier beeld op te krijgen dient D66 samen met ABZ en CDA de motie taken Woensdrechtse Boa’s in. Zo krijgen wij een beter beeld van de taken van de boa’s en of zij hier genoeg middelen en tijd voor hebben. Leefbaarheid en veiligheid zijn immers een groot goed. Wij willen niet dat onze boa’s overvraagd worden!
We hebben mooie kernen, waar mensen graag wonen, maar ook graag oud willen worden. Het is daarom van belang dat in de kernen de basisvoorzieningen, zoals ouderenvoorzieningen, op orde zijn. Ook in Putte wil men dit. Wij houden de ontwikkeling rond het Beukenhof dan ook nauw in de gaten. Gelukkig houdt de wethouder ons hiervan goed op de hoogte. Laten we er naar streven dat er ook in Putte woningen blijven, waarin mensen oud kunnen worden.

Klimaat en milieu:
Voorzitter, niet alles is hosanna. D66 maakt zich zorgen over pfas en pfos. Op steeds meer plekken, ook in Woensdrecht, blijken deze stoffen in het milieu gekomen te zijn. Wij maken ons zorgen over ons drinkwater. Er vinden nu allerlei onderzoeken plaats die de aard van de vervuiling in beeld moeten brengen. Wij gaan ervan uit dat de Wethouder ons op de hoogte houdt van de uitslagen van deze onderzoeken en ons tijdig informeert als er maatregelen genomen moeten worden.

Voorzitter, vorig jaar deze tijd, heeft D66 een breed gesteunde motie ingediend voor de creatie van een gedenkbos. Wij waren onlangs dan ook zeer verheugd toen het college ons meldde dat er een locatie en middelen waren gevonden. Hopelijk wordt het gedenkbos een mooie groene plek. Een plek waar mensen waardig hun geliefden kunnen gedenken. Een kwalitatief goede en betaalbare inrichting van de openbare ruimte:
Dan de motie van het CDA over speeltuinen. Natuurlijk kunnen wij deze motie alleen maar mede indienen, want speeltuinen zijn een belangrijk onderdeel in het leven van jonge kinderen. Dat er
ook nog eens aandacht is voor het klimaatbestendig inrichten ervan, past natuurlijk helemaal in ons straatje. Wij hebben in oktober vorig jaar aandacht gevraagd voor inclusieve speeltuinen, waar kinderen met en zonder handicap samen kunnen spelen. We zijn dan ook blij te zien dat andere fracties dit ook belangrijk vinden en dat de inclusieve speeltuin op deze manier hopelijk snel gerealiseerd kan worden. Er is vanuit de dorpen veel vraag naar zulke extra investeringen in de openbare ruimte.
Investeringen in dorpen en wijken, het klimaatbestendig inrichten van onze openbare ruimte kost extra geld. Met de huidige financiële situatie is dit mogelijk. Daarom dienen wij met ABZ en CDA de Motie extra middelen programma Leefomgeving in. Investeren in dorpen, klimaat en mensen nu het kan!
Ook het dit jaar aangenomen Gemeentelijk Waterprogramma gaat hier in helpen. Een zeer mooi stuk dat biodiversiteit en klimaatbestendigheid in de gemeente naar een hoger plan gaat tillen. De zonneparken, die nu in onze gemeente worden aangelegd, gaan meefinancieren aan dit plan. Is het reeds duidelijk wanneer wij de eerste gelden van deze zonneparken kunnen verwachten? Zijn er al duidelijke doelen in beeld naar welke klimaatbestendige maatregelen dit geld gaat gaan?

Als het gaat om Duurzaamheid:
De transitie naar duurzame energie zorgt ook voor uitdagingen. Onze wethouder is hiermee bezig. Ter ondersteuning van het doel, een energie- en klimaatneutrale gemeente in 2035, en ter
ondersteuning van de Wethouder, zijn we mede-indiener, van de motie van CDA, Proeftuin, lokale energieopslag.
Wij begrijpen dat onze wethouder zich hierdoor gesteund voelt in zijn ambitie naar een energieneutraal Woensdrecht.

Economie:
Voorzitter, binnenkort ontvangen wij het concept van onze vernieuwde economische visie. Naast Aviolanda en de vliegbasis is toerisme hier een belangrijk onderdeel van. Blij was D66 dan ook om te horen dat de ‘Van Hoorne Studios’ een themapark Woezel en Pip in onze gemeente wil creëren. Een echte boost voor het toerisme in Woensdrecht. Een gedegen wandel- en fietsparagraaf in onze economische visie zou dit sterk kunnen ondersteunen. Focus hierbij op een veelheid aan recreatieve ontspanningsmogelijkheden, maar verlies de natuurwaarden van ons grenspark hierbij niet uit het oog. Werk samen met de Brabantse Wal gemeenten aan een sterk toeristisch merk Brabantse Wal!

Woningbouw:
Voorzitter, onze ambities wat betreft woningbouw zijn torenhoog, figuurlijk dan, en ondanks de stikstofproblematiek lijkt menig woningbouwproject toch van de grond te komen. Voor toekomstige projecten hopen wij alleen op meer betaalbare woningen.
We hebben een volle woningbouwplanning en hierdoor moeten wij snel aan de slag met een nieuwe woningvisie. Wanneer kunnen wij dit raamwerk verwachten?
Wij wachten ook met smart op de uitvoering van onze motie woningnood. Wanneer krijgen wij de resultaten hiervan?
Onze jongeren willen graag in het mooie Woensdrecht blijven wonen. Laten wij ervoor zorgen dat in onze nieuwe visie de nadruk op betaalbare woningen komt. Minimaal 60%!
Voor onze jongeren en voor iedereen met een normale portemonnee.

Voorzitter, ik ga afronden met wat welgemeende woorden. Vaak zijn wij het hier niet geheel met elkaar eens. Soms leidt dit weleens tot een felle discussie.
Wij betwisten deze verschillen in mening gelukkig altijd met respect voor elkaar. Niet overal in de wereld is dit zo. Er is menig oorlog aan de gang, omdat mensen niet met elkaar in gesprek bleven. Ook in Nederland moeten wij voor onrust waken. Standpunten verharden. Complexe vraagstukken worden tot statements herleid. Zwart-witdenken en het gebruik van opruiende woorden, ook in het landelijke politieke debat, zorgen voor polarisatie en hokjes denken.

Bij onze oosterburen in Duitsland hebben we onlangs nog gezien waar dit toe kan leiden.

Voorzitter ‘laat iedereen vrij, maar niemand vallen’, de missie van D66. In de Woensdrechtse raad hebben wij dit gelukkig goed begrepen. Wij laten de mensen vrij en laten niemand vallen.
Wij reiken aan ieder de hand die daarom vraagt.
Wij hebben hier gelukkig geen weet van polarisatie. Laten wij dit zo houden en verdergaan met ons kritisch, maar respectvol relaas.