Gezondheid is meer dan goede zorg
We willen breed investeren in gezondheid: van maatregelen voor een schonere lucht tot gelijke kansen op fatsoenlijk betaald werk en een goede opleiding.
Een angststoornis, een burn-out of een depressie zijn mentale klachten die heel vaak voorkomen. Vier op de tien Nederlanders krijgen in hun leven hiermee te maken. En door corona komt eenzaamheid nog vaker voor. Mensen met psychische klachten verdienen het om serieus genomen te worden. Vanaf het eerste moment verdienen zij de juiste hulp door een psycholoog of bij een praktijkondersteuner. Wij geloven dat we echt vrij zijn als iedereen de zorg krijgt die nodig is.
Als je psychische zorg nodig hebt, is het laatste waar je op zit te wachten een wachtlijst van twintig weken. Dat moet en kan anders, omdat snelle hulp een hoop zorg kan besparen. Daarom willen we de wachtlijsten flink inperken.
Lange wachtlijsten komen door een tekort aan psychologen, maar ook doordat er geen regie is op de wachtlijsten. Vaak melden mensen zich aan bij verschillende praktijken, waardoor meerdere wachtlijsten langer worden dan nodig is.
Beeld: Judith krijgt niet de zorg die nodig is door de wachtlijsten in de GGZ.
Psychische problemen komen meestal niet uit het niets. Vaak is het een gevolg van andere problemen. Zoals financiële problemen, eenzaamheid of een vervelende thuissituatie. Van het een komt het ander. Door al eerder dit soort situaties te herkennen en aan te pakken, kunnen we psychische aandoeningen voorkomen en mensen veel eerder helpen.
Vaak rust er nog een taboe op psychische aandoeningen. Veel mensen durven niet openlijk te praten over hun angststoornis of depressie. En op het werk wordt een burn-out nog vaak niet serieus genomen. Dat moet anders. Wij willen af van het taboe op psychische problemen. Daarom zetten we in op publiekscampagnes en het vergroten van de kennis bij werkgevers. Een taboe of stigma staat nu nog te vaak hulp in de weg.
Beeld: De plannen van D66 voor een gezonder Nederland.