Podcast Appèl Aflevering 57: Onderwijs: de grote ongelijkmaker.

Op deze pagina vind je de laatste aflevering van onze Podcast Appèl. Hier luister je alle afleveringen van Podcast Appèl.

Aflevering 57: Onderwijs: de grote ongelijkmaker
Hergroten van de kansengelijkheid in het onderwijs staat hoog op de agenda van onderwijsorganisaties, beleidsmakers en politieke partijen van links tot rechts. Toch lukt het ondanks alle goede bedoelingen maar niet om de ongelijkheid terug te dringen. Zo is het opleidingsniveau van de ouders nog steeds grotendeels bepalend voor het middelbare schooladvies. Wat zijn de oorzaken van die hardnekkige ongelijkheid en wat moet er gebeuren om van onderwijs eindelijk een grote gelijkmaker te maken? Hierover praten we in deze aflevering met lector en onderzoeker Louise Elffers. Op 16 mei 2022 verscheen haar boek Onderwijs maakt het verschil. Kansengelijkheid in het Nederlandse onderwijs, waarin ze een aantal mechanismes blootlegt die de ongelijkheid in stand houden. Ook legt ze uit hoe onderwijs ongelijkheid in salaris, maatschappelijk posities en status produceert en legitimeert, en geeft ze advies aan beleidsmakers en onderwijsdeskundigen.
 
Te gast
Louise Elffers, lector Kansrijke Schoolloopbanen in een Diverse Stad aan de Hogeschool van Amsterdam, onderzoeker onderwijswetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam, en directeur van het Kenniscentrum Ongelijkheid in Amsterdam.

Presentatie:
Daniël Schut en Suzanne van den Eynden

Beluister deze aflevering via Spotify
Beluister deze aflevering via Transistor.fm

Wil je meer afleveringen van onze podcast Appèl luisteren? Klik dan hier.

Beeld: Puck van den Berg