Podcast ‘Appèl’
De Mr. Hans van Mierlo Stichting heeft haar eigen podcast. In ‘Appèl’ zoeken we de verdieping bij actuele politieke onderwerpen, altijd geïnspireerd door het sociaal-liberale gedachtegoed. Met interessante gasten, goede analyses en zorgvuldige redeneringen. De podcast is te vinden op meerdere platforms.
Meest recente podcast
Aflevering 22:
Representatie en inclusie in de Nederlandse politiek
Naast de corona-crisis kende 2020 ook een opleving van het debat over racisme en discriminatie. De Black Lives Matter beweging vestigde opnieuw de aandacht over hoe we met kleur en gender omgaan binnen de Nederlandse politiek en maatschappij. Deze aflevering te gast: Devika Partiman, sociaal activiste en oprichter van Stichting Stem op een Vrouw. Samen met presentator Daniël Schut gaat ze in gesprek over discriminatie, emancipatie, inclusieve vertegenwoordiging in de politiek, en het belang van rolmodellen.
Te Gast:
Devika Partiman, sociaal activiste, consultant over emancipatie en inclusie en oprichter van Stichting Stem op een Vrouw.
Presentatie:
Daniël Schut.
Beluister alle afleveringen
Is onze democratie in crisis? In deze aflevering praten we over het rapport van de staatscommissie Parlementair Stelsel en over het stevige internationale debat dat gaande is over de vraag hoe breed de steun voor onze liberale democratie nu precies is.
Aan tafel:
Carinne Elion, universitair docent aan de Erasmus Universiteit en gepromoveerd op een proefschrift over de geloofwaardigheid van rechtsstaat en democratie. Tevens D66-raadslid in Bergen op Zoom.
Tom van der Meer, hoogleraar politicologie aan de UvA, auteur van het boek ‘Niet de kiezer is gek’ en lid van de staatscommissie Parlementair Stelsel.
Interviewer:
Coen Brummer, directeur Van Mierlo Stichting
De Vrijzinnig-Democratische Bond was een partij uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Progressief, vooruitstrevend, en volgens sommigen een vroege voorloper van het huidige D66. Wat kunnen we leren van deze club van democratische vernieuwers en wat is dan precies hun waarde voor ons, vandaag?
Aan tafel:
Meine Henk Klijnsma. Gepromoveerd op het vuistdikke proefschrift Om de democratie. De geschiedenis van de Vrijzinnig-Democratische Bond 1901-1946 en in het dagelijks leven werkzaam op het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Dick Pels, voorheen hoofd van de links-liberale denktank de Waterland Stichting en ook oud-directeur van De Helling, het wetenschappelijk bureau van GroenLinks.
Interviewer:
Coen Brummer, directeur Van Mierlo Stichting
Wie de afgelopen tijd de kranten en opiniebladen opensloeg, kon niet om het woord ‘burgerschap’ heen. Maar wat is burgerschap precies? Wat is voor sociaal-liberalen burgerschap? En is die sociaal-liberale visie op burgerschap terug te zien in het regeerakkoord?
Aan tafel:
Willemijn Rinnooy Kan, promovenda aan de Universiteit van Amsterdam (niet aan een partij verbonden), waar ze onderzoekt doet naar de implicaties en grenzen van scholen als oefenterrein voor burgerschap.
Daniël Boomsma, wetenschappelijk medewerker bij de Mr. Hans van Mierlo Stichting Daniël Boomsma, die onderzoek doet naar burgerschap waarvan het resultaat binnenkort in essayvorm wordt gepubliceerd.
Interviewer:
Coen Brummer, directeur Van Mierlo Stichting
Om Nederland gezonder en gelukkiger te maken, lanceerde de overheid vorig jaar het Nationaal Preventieakkoord. Hierin staan afspraken en maatregelen om roken, drankgebruik en obesitas tegen te gaan. Met nieuwe wetenschappelijke kennis kan de burger beter gestuurd worden naar een gezonder leven. Gaat de overheid te ver, of niet ver genoeg? In deze podcast onderzoeken we gedragsbeïnvloeding door de overheid.
Aan tafel:
Denise de Ridder, hoogleraar Gezondheids- en Organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht.
Joel Anderson, universitair hoofddocent filosofie aan de Universiteit Utrecht.
Interviewer:
Coen Brummer, directeur Van Mierlo Stichting
Redactie: Teun van den Maagdenberg en Laura Spoelman
Ondanks stijgende welvaart, dalende criminaliteit en een hogere levensverwachting voelt een deel van de mensen in Nederland zich niet rijker, veiliger of beter over hun eigen toekomst. Hoe is dit verschil te verklaren? Wat is de oorzaak van dit paradoxale wantrouwen? We gaan in gesprek over vooruitgangsdenken en doemdenken.
Aan tafel:
Maarten Boudry, wetenschapsfilosoof en auteur van het boek ‘Waarom de wereld niet naar de knoppen gaat’.
Hidde Boersma, gepromoveerd microbioloog, wetenschapsjournalist en schrijver.
Interviewer:
Coen Brummer, directeur Van Mierlo Stichting
Redactie: Vincent Hoffmans en Teun van den Maagdenberg
Vandaag is de verjaardag van de grote Britse filosoof John Stuart Mill. Had de oude denker nog geleefd, dan zou hij vandaag 213 jaar zijn geworden. Welke momenten waren bepalend voor Mill’s leven en denken? Wat maakte hem één van de grote liberalen van de negentiende eeuw? En kunnen we nog inspiratie uit zijn werk putten?
Aan tafel:
Coen Brummer, directeur Van Mierlo Stichting
Daniël Boomsma, wetenschappelijk medewerker Van Mierlo Stichting
Redactie: Teun van den Maagdenberg
Robots zijn slimmer dan wij, sterker dan wij en voor je het weet stelen ze onze banen en nog veel erger: onze autonomie. Het is maar een greep uit de doemscenario’s die voorbij komen. Maar wat is waar? Is er nog zoiets als een arbeidsmarkt in de toekomst en wat is de rol van de overheid om dit alles in goede banen te leiden?
Aan tafel:
Gu van Rhijn, TNO
Bennie Mols, wetenschapsjournalist
Susanne Dallinga, Van Mierlo Stichting
Coen Brummer, Directeur Van Mierlo Stichting
Redactie: Dirk-Jan van Vliet
D66 wordt wel eens een pragmatische partij genoemd. Maar wat is pragmatisme eigenlijk? Welke consequenties heeft het aanvaarden van pragmatisme voor het politiek denken? En hoe kunnen antwoorden op deze vragen van betekenis zijn in het hedendaagse politieke debat? Die vragen behandelen we aan de hand van het denken van één van de grondleggers van het pragmatisme: de filosoof en uitgesproken pragmatist Richard Rorty geboren in 1931 en overleden in 2007.
Aan tafel:
Bert van den Brink, decaan van de University College Roosevelt en professor politieke en sociale filosofie aan de Universiteit Utrecht
Victor Gijsbers, Universitair Docent aan de Universiteit Leiden
Dirk-Jan van Vliet, medewerker van de Mr. Hans van Mierlo Stichting
Interviewer:
Coen Brummer, directeur Mr. Hans van Mierlo Stichting
Vandaag zou de naamgever van het wetenschappelijk bureau jarig zijn geweest: Hans van Mierlo, ofwel H.A.F.M.O. In politieke kringen behoeft hij nauwelijks introductie. Hij was de belangrijkste oprichter en lange tijd hét gezicht van D66, onder meer in het iconische reclamespotje van die partij uit 1967. Wat is zijn erfenis geweest voor de Nederlandse politiek en D66 in het bijzonder?
Aan tafel:
Hubert Smeets, journalist, historicus en biograaf van Hans van Mierlo
Daniël Boomsma, wetenschappelijk medewerker Mr. Hans van Mierlo Stichting
Interviewer:
Coen Brummer, directeur Mr. Hans van Mierlo Stichting
Vandaag de dag is het sociaal-liberalisme een brede politieke stroming met veel maatschappelijke invloed. Niet alleen D66 noemt zich sociaal-liberaal, maar ook Femke Halsema en Mark Rutte hebben opzichtig geflirt met het etiket.
De Van Mierlo Stichting publiceert vandaag een nieuw boek: De canon van het sociaal-liberalisme. Hierin wordt voor het eerst de rijke geschiedenis van deze stroming beschreven. Vandaag zitten wij aan tafel met een aantal auteurs die een bijdrage hebben geleverd aan De canon van het sociaal-liberalisme. Met Joost Sneller, Tonko van Leeuwen, Marthe van Hesselmans, Susanne Dallinga, Vincent Hoffmans en Coen Brummer.
Aan tafel:
Joost Sneller, Tweede Kamerlid, D66
Tonko van Leeuwen, Management Trainee, Belastingsdienst
Marthe Hesselmans, Senior Onderzoeker, Mr. Hans van Mierlo Stichting
Susanne Dallinga, Secretaris Permanente Programmacommissie, Mr. Hans van Mierlo Stichting
Vincent Hoffmans, Medewerker Kennis & Gedachtegoed, Mr. Hans van Mierlo Stichting
Interviewer:
Coen Brummer, directeur Mr. Hans van Mierlo Stichting
We staan er niet bij stil dat de democratie meer behelst dan het houden van verkiezingen en het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer. Onder onze politiek liggen een tal van ideeën, concepten en aannames. Van het idee dat de vrijheid van meningsuiting onbegrensd zou zijn, tot de gedachte dat zoveel mogelijk stemmen goed voor ons zouden zijn.
In deze aflevering gaan we het hebben over onze gedeelde publieke sfeer. De maatschappelijke ruimte waarin we politieke ideeën bespreken, soms felle debatten voeren, kiezen en stemmen. Dit bespreken wij vandaag met een speciale gast: Daan Roovers! Daan Roovers is publieksfilosoof en draagt sinds 2019 de eretitel Denker des Vaderlands.
Aan tafel:
Daan Roovers, voormalig hoofdredacteur Filosoof Magazine, publieksfilosoof en Denker Des Vaderlands
Interviewer:
Coen Brummer, directeur van de Mr. Hans van Mierlo Stichting
De kosten van de zorg zijn al jaren onderwerp van discussie in de politiek. In deze aflevering gaan we het hebben over de kosten van de zorg met Michiel Verkoulen, oud-bestuurslid van D66 maar tegenwoordig werkzaam als adviseur voor de zorgsector, en Bram Wouterse, Universitair Docent Health Economics aan de Erasmus Universiteit. Tijdens het gesprek zal het onder andere gaan over de definitie van zorgkosten en de vraag of we zorg wel kunnen zien als een zaak van kosten en baten.
Aan tafel:
Michiel Verkoulen, oud-bestuurslid D66 en adviseur in de zorg
Bram Wouterse, Universitair Docent Health Economics aan de Erasmus Universiteit
Interviewer:
Daniël Schut, podcast-presentator en eigenaar AD REM
D66 bestond in 2016 vijftig jaar en Daniël Boomsma schreef toen het boek ‘De keuze van D66’. In deze podcast zal Daniël Boomsma een overzicht geven van de partijgeschiedenis, van de radicale ideeën van Van Mierlo tot de huidige partij. Aan bod komen onder andere de roep om een districtenstelsel en een gekozen premier.
Aan tafel:
Daniël Boomsma, auteur van De keuze van D66.
Interviewer:
Daniël Schut, podcast-presentator en eigenaar AD REM
Iedere burger wordt geacht de wet te kennen, maar zijn we ook echt betrokken bij de wet? Is de toegang tot het recht wel goed geregeld in ons land? Afgelopen september werd er geprotesteerd over de rechtsbijstand. In deze podcast zal het gaan over onder andere rechtshulp en lekenrechtspraak.
Aan tafel:
Marijke Malsch, hoogleraar Empirical Legal Studies
Mies Westerveld, hoogleraar Toegang tot Recht
Bernard de Leest, lid van de Algemene Raad van de Orde van Advocaten
Daniël Schut, podcast-presentator.
Wat is kansengelijkheid?
Te gast is gezondheidseconoom Xander Koolman over kansenongelijkheid in Nederland. Presentator Daniel Schut gaat met Koolman in gesprek over verschillen in het onderwijs en de gezondheidszorg. Hoeveel verschil is gerechtvaardigd als we het hebben over de sociaal-economische ladder en welke rol hebben ouders in het bepalen van het latere leven van hun kinderen? Let op: dit gesprek is opgenomen op 5 maart 2020, voor de huidige coronamaatregelen werden ingesteld.
Aan tafel:
Xander Koolman, gezondheidseconoom aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Daniël Schut, podcast-presentator.
Technologie in tijden van crisis
De huidige Corona-crisis brengt het debat over tech en surveillance in een stroomversnelling. Ook in Nederland wil het kabinet een app invoeren in een poging verdere verspreiding van het corona-virus te voorkomen. Wat zijn de gevolgen van deze datahonger van bedrijven en overheden en waar liggen de mogelijkheden en gevaren?
Te gast:
Marietje Schaake, directeur internationaal beleid bij het Cyber Policy Center van Standford en oud-Europarlementariër voor D66.
Daniël Schut, podcast-presentator.
Soevereiniteit & Big Tech
Marleen Stikker: “Er zijn partijen die niet in gesprek willen met onze soevereine overheid, maar die wel grote invloed hebben op onze levens.”
Door de coronacrisis kijken overheden naar grote tech-bedrijven. De dreiging van toenemende surveillance hangt in de lucht.
Te gast:
Marleen Stikker, directeur & oprichter van Waag, auteur van ‘Het internet is stuk (maar we kunnen het repareren)’.
Daniël Schut, podcast-presentator.
Duits voorzitterschap en visie op de EU
Duitsland is in de tweede helft van 2020 de voorzitter van de Europese Unie. Wat kunnen we verwachten van dit voorzitterschap? D66 is een pro-Europese partij, maar wat houdt deze pro-Europese houding in? In dit gesprek duiken we in de Europese agenda van de komende tijd en de visie van D66 op Europa.
Te gast:
Dr. Afke Groen, wetenschappelijk medewerker van de van Mierlo Stichting
Dr. Hanco Jürgens, Wetenschappelijk medewerker van het Duitsland Instituut.
Presentatie:
Daniël Schut
D66 is bij uitstek de partij die prat gaat op het vertrouwen in internationale samenwerking en de internationale rechtsorde, maar ook op het geloof in mensen. Op dit onderwerp schuurt het: is ons leger er om alleen maar vredes- en humanitaire missies uit te voeren, of accepteren we ook dat er een grens is waarbij we direct missies uitvoeren ‘in het hoogste geweldsspectrum’? Of moeten we op lange termijn wellicht accepteren dat Nederland militair uiteindelijk onbeduidend is, en dus beter zijn veiligheid kan garanderen door verbintenissen met andere landen aan te gaan.
In deze podcast onderzoeken we dit ongemak dat de Nederlandse militaire identiteit omgeeft, en kijken daarbij ook hoe de overheid verantwoording draagt voor haar defensiepersoneel: zij zijn uiteindelijk de mensen die in levende lijve ondervinden hoe dit Nederlandse ideaal en de harde realiteit kunnen botsen.
Te Gast
dr. Tine Molendijk, Universitair Docent aan de Nederlandse Defensie Academie (NLDA) en als onderzoeker verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen
dr. Christ Klep, Militair Historicus.
Presentatie:
Daniël Schut
De morele opdracht van de toenemende transnationalisering
“Nederland kent steeds meer biculturele burgers die met de ene voet in Nederland staan en met de andere in het land waar de wortels van hun ouders liggen. Deze toenemende transnationalisering verdient geen nervositeit, maar een politiek kader dat mensen in staat stelt om hun meervoudige netwerken en identiteiten te benutten voor de Nederlandse samenleving. Daarnaast is een politiek debat nodig over een nieuwe invulling van burgerschap, die recht doet aan het transnationale karakter van de wereld.”
Kiza Magendane en Daniël Schut spreken over Magendanes artikel in de laatste Idee, het blad van de Van Mierlo Stichting. Globalisering en technologie hebben de traditionele band tussen burgerschap en culturele identiteit verbroken. Burgers voelen zich in toenemende mate verbonden met culturen en gemeenschappen over de hele wereld, over landsgrenzen heen. Deze transnationalisering van identiteit zorgt voor nieuwe kansen, bepleit Magendane. Voor een abonnement op Idee, volg deze link.
Te Gast
Kiza Magendane, politicoloog en publicist
Presentatie:
Daniël Schut
In deze bonusaflevering gaat Coen Brummer van de Mr. Hans van Mierlo Stichting in gesprek met Mark Thiessen en Tim Versnel van de Nieuwe Vrije Eeuw, een beweging die het liberalisme nieuw leven in wil blazen. Hoe staat het liberalisme er voor en hoe zorgen we dat in deze eeuw het liberalisme actueel blijft? Waar staat liberalisme nog voor?
Te Gast
Coen Brummer, directeur Mr. Hans van Mierlo Stichting
Mark Thiessen, initiatiefnemer Nieuwe Vrije Eeuw
Tim Versnel, gemeenteraadslid VVD in Rotterdam
Genoten van deze podcasts?
Heeft u genoten van deze podcasts? Om deze podcasts én onze andere activiteiten mogelijk te maken, kunnen we uw giften goed gebruiken! Klik op onderstaande button, of klik hier voor meer informatie over doneren aan de Mr. Hans van Mierlo Stichting.
Meedoen met D66
Het is tijd voor nieuw leiderschap. Voor een Nederland waar iedereen vrij is, maar we niemand laten vallen. Zet de eerste stap en schrijf je in!
-
Ontvang updates van Sigrid Kaag
-
Denk en praat mee met D66
-
Eenvoudig upgraden naar lidmaatschap
Steun de campagne
