Mensen met een theoretische opleiding domineren onze democratie. Verreweg de meeste volksvertegenwoordigers hebben een hbo- of universitaire opleiding, en hun voorkeuren klinken vaker door in beleid.
Veel praktisch opgeleiden ervaren bovendien een sterke culturele afstand tot theoretisch opgeleide politici. En die ervaren afstand blijkt een belangrijke motor van politieke onvrede onder praktisch geschoolden.
Hoe komt dit en belangrijker, wat is er nodig om onze democratie van en voor iedereen te maken, ongeacht opleidingsniveau? Hierover spreken we in deze aflevering van Appèl met Brigitte van den Berg en Kjell Noordzij. Brigitte van den Berg is Europarlementariër voor D66 en voormalig wethouder in Beverwijk. Zij maakt zich in Europa sterk voor onder meer een betere positie van MBO’ers.
Kjell Noordzij is socioloog en verbonden aan de Erasmus Universiteit. Hij promoveerde op een proefschrift getiteld Verzet van onderop. Ervaren culturele afstand en politieke onvrede onder praktisch geschoolden.
Word Vriend van de Show!
Vind jij progressieve politiek ook zo belangrijk? Word dan Vriend van deze podcast. Daarmee steun je ons met een klein bedrag naar keuze en kun je reageren op afleveringen.
Vriend worden doe je via https://vriendvandeshow.nl/appel
Presentatie: Suzanne van den Eynden en Daniël Schut