VMS Academieweekend ‘Op je gezondheid’

Meld je aan tot en met 14 februari!

Datum: 28-29 maart 2025
Locatie: Landelijk Bureau D66, Den Haag

Beeld: W. Punt – Nationaal Archief

Hoge werkdruk, stijgende kosten en lange wachtrijen in de zorg – het lijkt wel van alle tijden. Wat moeten we vandaag doen om gezondheid en zorg beter te maken voor morgen?

Tijdens ons Academieweekend op zaterdag 29 en zondag 30 maart 2025 gaan we in gesprek over het sociaal-liberalisme en onze gezondheid. 

Samen onderzoeken we:
•⁠ ⁠Hoe vrij zijn we eigenlijk als het gaat om onze gezondheid?
•⁠ ⁠Wat moeten we doen om gezondheidsverschillen in Nederland te verkleinen?
•⁠ ⁠En hoe ziet meer zeggenschap van mensen over hun gezondheid en de zorg eruit?

De kosten voor dit weekend zijn €50,- zonder overnachting en €150 euro met overnachting in Den Haag, inclusief tweemaal lunch en diner op zaterdag. Het diner zal uiterlijk tot 21.30u duren.

Vier je Eid al-Fitr? Dan is het mogelijk om alleen de zaterdag bij te wonen tegen een gereduceerd tarief. Neem graag contact met ons op. Mocht er een financiële drempel zijn om deel te nemen, neem dan ook contact met ons op.

Je kunt je voor het Academieweekend aanmelden door je CV en een korte motivatie te mailen naar [email protected]. De aanmelding sluit op vrijdag 14 februari 2025. We laten uiterlijk op 28 februari weten of je meegaat.

Voorlopig programma (aanvullingen volgen)

Angela Maas is emeritus-hoogleraar cardiologie en gespecialiseerd in hartziekten bij vrouwen. In 2019 schreef zij het boek Hart voor vrouwen, waarin zij laat zien dat de vrouwelijke hartpatiënt langs de mannelijke meetlat wordt gelegd. Tijdens het Academieweekend zal zij ons meenemen in haar nieuwe boek De gezondheidskloof: waarom vrouwen nog steeds op achterstand staan, waarin zij samen met Els Quaegebeur de verschillen in gezondheid én zorg tussen vrouwen en mannen verklaart.

Tamar Sharon is gespecialiseerd in de Googlization of Health; de toenemende aanwezigheid van grote technologiebedrijven in de zorgsector. Sharon gaat ons alles vertellen over de oorzaken en risico’s van de toenemende afhankelijkheid van Big Tech in de zorg, en hoe het ook anders kan!

Marcel Canoy is hoogleraar gezondheidseconomie en dementie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Daarnaast werkt hij bij de Autoriteit Consument & Markt en is hij lid van de Kwaliteitsraad, dat het Zorginstituut Nederland adviseert. Canoy heeft een brede kennis van de zorg en economie en zal ingaan op marktwerking in de zorg.

Maria van den Muijsenbergh is huisarts en hoogleraar Gezondheidsverschillen en Persoonsgerichte Integrale Eerstelijnszorg. Zij is voorzitter en mede-oprichter van de Stichting Nederlandse Straatdokters Groep, die zich onder andere inzet voor de zorg van dak- en thuislozen. Maria vertelt ons tijdens het weekend hoe wij de zorg voor de meest kwetsbaren in onze samenleving beter kunnen organiseren.

Wanda de Kanter is longarts en activist tegen de tabaksindustrie. In 2020 schreef zij het boek Parasiet der kwetsbaren: een nieuwe kijk op gezondheidsbeleid, waarin zij de alcohol, tabaks- en fastfoodindustrie bekritiseert en beargumenteert dat gedragsziektes niet voortkomen uit ‘gewoon vrije keuzes’. Tijdens het Academieweekend gaat zij in op de mechanismen achter deze industrieën en het belang van preventie in onze gezondheidszorg.