Voorwoord Idee

Beeld: Herman Wouters

Straattaal
 
Bro, waarom is de hagelslag op? Dat is echt skeer.’ Verontwaardigd kijkt mijn zoon (8) me aan. Ik schiet in de lach en zeg tegen hem dat ik morgen weer naar de supermarkt ga, ‘bro’. Waarop mijn dochter (10) me boos toespreekt: ‘Mam, echt, ouders die straattaal gebruiken – zó cringe!’
 
Kinderen vormen een niet al te subtiele reminder dat je niet meer tot de jeugd van tegenwoordig behoort – iets dat velen van u zullen herkennen. Hoewel soms confronterend, toont het ook de noodzaak om met de nodige reflectieve afstand naar diezelfde jeugd te kijken. Om precies te zijn: naar de belangrijkste politiek-maatschappelijke vraagstukken vanuit het perspectief van jongeren. Hoe beleven zij de huidige tijd en hoe kijken ze naar de toekomst? Wat hebben ze nodig van de generaties die nu veelal aan de macht zijn, om vrijheid, gelijkheid en democratie te waarborgen? En specifiek van een progressieve partij als D66?
 
Deze vraag legden we voor aan auteurs die zich in hun werk bezighouden met jongeren en aan jongeren zelf. Eva Rovers pleit voor vernieuwende vormen van democratie die toekomstige generaties een stem geven. Wetenschappers van het GUTS-project (Growing Up Together in Society) beschrijven de mentale kwetsbaarheid maar vooral kracht van jongeren, met de politieke oproep deze beter te benutten. En auteurs van de Universiteit Utrecht onderzoeken wat nodig is om jongeren te verleiden tot duurzame keuzes. 

We spraken met drie activistische jongeren die de straat op gingen voor beter klimaatbeleid, een sterkere positie voor boeren en meer betaalbare woningen. Hun vlammende betogen eindigen met een duidelijke oproep naar progressieve partijen: durf radicale keuzes af te dwingen die écht verschil maken voor jongeren.   
 
Over radicaal gesproken: de gedaanteverwisseling van deze Idee zal u vast zijn opgevallen. In plaats van themanummers vindt u voortaan in elke editie een verdiepend dossier, met daarnaast voldoende ruimte voor andere onderwerpen. In deze editie zijn dat bijvoorbeeld interviews met filosoof Roman Krznaric (in samenwerking met Wetenschappelijk Bureau GroenLinks), historicus Michael Ignatieff en de Estse minister van onderwijs. Daarnaast verwelkomen wij Salima Belhaj, voormalig Tweede Kamerlid voor D66, als nieuwe columnist en introduceren we een nieuwe rubriek over lokale en regionale politiek. 
 
Wat met name nieuw is, is de vormgeving. Progressiever en prikkelender (jonger wellicht?) dankzij de mooie illustraties van Margriet Osinga, Farhad Foroutanian en Idris van Heffen, de vertrouwde fotografie van Herman Wouters, en het prachtige nieuwe ontwerp van vormgever Wilmar Grossouw. Ik hoop dat u er net zo blij mee bent als wij bij de redactie en de Mr. Hans van Mierlo Stichting. Laat u het ons weten? 
 
Overigens heb ik mijn kinderen nog niet durven vertellen dat het dossier in deze Idee is vernoemd naar dé straattaalband uit mijn tijd. Want dat is natuurlijk het toppunt van cringe
 
Suzanne van den Eynden
Hoofdredacteur Idee
[email protected]