Hoogspanningslijnen, verdwijnen ze nu eindelijk boven onze dorpen? 

In delen van Maarn, Maarsbergen en Driebergen zijn hoogspanningsmasten een opvallend verschijnsel, ze lopen dwars door sommige woonwijken heen. De fractie van D66 wil daar graag een einde aan maken door de lijnen ondergronds te brengen, via een andere route. 

D66 nam samen met de fractie van de ChristenUnie het initiatief voor en we kregen in november 2023 een meerderheid van de gemeenteraad mee in ons voorstel. Het college van B&W maakte zich eerst zorgen over de kosten van zo’n operatie, maar pakt nu door op dit dossier. Inmiddels heeft wethouder Anouk Haaxma aan netbeheerder Tennet de opdracht gegeven een studie uit te voeren om de mogelijkheden en eventuele kosten op een rij te zetten. We zijn daar erg blij mee.

Waarom maakt D66 zich druk om hoogspanningslijnen? 

Hoogspanningslijnen geven straling en geluid. Hoe meer stroom er door een lijn gaat, hoe hoger de straling. Bij hoogspanningslijnen in de lucht is de straling groter dan als de leidingen in de grond gebracht worden. Voor de straling zijn landelijke normen opgesteld, die steeds strikter worden om de gezondheid van inwoners te beschermen. De normen van de GGD  geven aan dat er een serieuze afstand gewenst is van woningen, scholen en kantoren tot deze hoogspanningslijnen. De huidige situatie in delen van onze dorpen voldoet daar niet aan. Er zijn in onze gemeente Utrechtse Heuvelrug een paar honderd huishoudens die te dicht bij hoogspanningslijnen wonen, vaak gezinnen. D66 Utrechtse Heuvelrug vindt dat onwenselijk. 
Daarnaast blokkeren de hoogspanningslijnen nu ook maatschappelijk gewenste ontwikkelingen, zoals het realiseren van sportvoorzieningen, woningen of scholen. Maar denk ook aan mogelijkheden voor het Rijk om naast de A12 het KLPD-terrein in Driebergen verder te ontwikkelen, wat nu onmogelijk is door de hoogspanningslijnen in de lucht.  

Samenwerking creëert kracht

Onze fractievoorzitter Erik van Buiten is samen met zijn collega-fractievoorzitter van de ChristenUnie, Tom Zoutewelle, stevig bezig geweest met dit dossier. Ze werden daarbij geadviseerd door een groep ter zake deskundige inwoners. Er is ook goed gekeken naar een vergelijkbaar project in onze buurgemeente Veenendaal. In dat project werkt de gemeente Veenendaal samen met provincie en rijksoverheid, die het grootste deel van de kosten draagt. Zo’n samenwerking maakt het financieel realistisch voor een gemeente. 
De uitvoering van werkzaamheden aan het stroomnet, ligt altijd bij netbeheerder Tennet. We zijn dus afhankelijk van hun medewerking. Daarom is Tennet er nu in Utrechtse Heuvelrug ook in een vroeg stadium bij betrokken. Tennet is gestart met de studie en komt in 2026 met de resultaten van de studie. Die worden dan openbaar en dan is bekend wat er mogelijk is en wat dat kost. De wethouder heeft toegezegd alvast op zoek te gaan naar financiele steun bij Rijk, provincie Utrecht en eventueel Europa. 

Wat wordt onze belofte aan de inwoners?

Voordat de hoogspanningsmasten in onze gemeente werkelijk verdwijnen, zullen er op veel momenten nog besluiten genomen moeten worden over geld, tracé en planning. We weten natuurlijk ook dat netbeheerder Tennet door het hele land druk is om het stroomnet te versterken. 
D66 zal in de raadsverkiezingen van 2026 proberen bij inwoners In Utrechtse Heuvelrug zoveel mogelijk steun te vinden om in de periode 2026-2030 optimaal invloed te kunnen uitoefenen op alle besluiten rond het ondergronds maken van de hoogspanningslijnen. We zullen ook duidelijk maken waar de maatschappelijke én financiele opbrengsten ontstaan in onze gemeente als hoogspanningslijnen verdwijnen. D66 wil dat de bovengrondse hoogspanningsmasten in de dorpen van de Utrechtse Heuvelrug écht tot het verleden gaan horen. 

WARNING – Copyright missing. Please fill in the copyright fields for this image before using it.