Zonnepanelen op de Nedereindse Plas

Een vervuilde plas gebruiken om duurzame energie op te wekken? Het kan! D66-gemeenteraadslid Matthijs Sienot lanceert een plan om drijvende zonnepanelen op de Nedereindse Plas te leggen.

Drijvende zonnepanelen

Utrecht heeft de ambitie om in 2030 een klimaatneutrale stad te zijn. Om dit te bereiken, moeten er alternatieve energiebronnen gebruikt worden. Zonne-energie is daar bij uitstek voor geschikt. D66-gemeenteraads lid Matthijs Sienot: ‘Zonnepanelen op het dak, aan de gevel of in het weiland zijn al heel gebruikelijk. Maar waarom leggen we ze niet op het water? De technologie is er, het water is er, en met de juiste zonnepanelen is het rendement nog hoger ook.’ De gemeente Utrecht is op zoek naar locaties om meer zonnepanelen aan te leggen, bijvoorbeeld op daken en “zonneweides”.

Twee problemen, een oplossing

‘Utrecht heeft grote ambities. We willen een klimaatneutrale stad zijn in 2030 en daar moet nog een heleboel voor gebeuren.’ Aldus Sienot. ‘De NedereindsePlas is zo vervuild dat we er nu niets mee kunnen. Als we de plas gebruiken om zonne-energie op te wekken met drijvende panelen, maken we van twee problemen één oplossing!’