Vernieuwde waterzuivering Overvecht kans voor duurzamere stad

In Overvecht wordt de nieuwe waterzuivering van Utrecht gebouwd. Een installatie die compacter en energiezuiniger is. D66 ziet een kans om woningen te realiseren in het gebied dat vrijkomt. Maarten Koning: ‘De waterzuivering biedt tal van mogelijkheden. Naast kans voor veel meer woningen draagt het nieuwe systeem bij aan de verduurzaming van de stadsverwarming!’ D66 wil van het college weten hoe ver de gesprekken over woningbouw op deze locatie gevorderd zijn.

Meer plek voor wonen

In Overvecht is het nieuwe waterzuiveringssysteem bijna klaar en gedeeltelijk al in gebruik. Raadslid Maarten Koning nam samen met het Utrechtse Tweede Kamerlid Matthijs Sienot een kijkje bij de nieuwe zuivering van HDSR (Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden). D66 Utrecht is er enthousiast over, want de nieuwe installatie heeft veel minder ruimte nodig heeft. Wat D66 betreft moet de vrijgekomen ruimte gebruikt gaan worden om woningen te bouwen. De locatie is ideaal; aan de rand van Overvecht en centraal gelegen.

Verduurzamen van de stadsverwarming

Ook kan met dit nieuwe zuiveringssysteem de stadsverwarming worden verduurzaamd. De warmte van het rioolwater wordt omgezet naar hogere temperaturen en afgegeven aan het warmtenet. Hiermee kunnen zo’n 10.000 Utrechtse huizen worden verwarmd. Hier zijn wij groot voorstander van, want D66 Utrecht wil een klimaatneutrale stadsverwarming! Warmteleverancier Eneco heeft met de gemeente de afspraak om de stadsverwarming in 2030 klimaatneutraal te maken, daarin is dit een van de stappen. D66 wil dat Eneco vaart maakt met het verduurzamen van de stadsverwarming.

Utrechters laten zien wat waterzuivering betekent voor de stad

HDSR heeft aangegeven dat ze een deel van het terrein open willen stellen voor publiek. Wij denken dat het voor meer Utrechters interessant is om een kijkje te nemen bij de waterzuivering en kennis te maken met de duurzame mogelijkheden die waterzuivering biedt.