Utrechtse politieke partijen in gesprek met scholieren over trots, zichtbaar en zonder angst jezelf durven zijn

GroenLinks, D66, VVD, PvdA, CDA, Student & Starter en Volt vragen Gender en Sexuality Alliances wat zij vinden dat nodig is om dit op scholen voor iedereen mogelijk te maken.

‘Fear Less By Being Fearless’ Beeld: Merel Stoker | Moker Media

Na twee coronajaren kleurde Utrecht op zaterdag 4 juni weer in alle tinten van de regenboog. De vierde editie van de Utrecht Canal Pride trok door grachten van de stad. Met hun gezamenlijke boot met in totaal 130 opvarenden onderstreepten GroenLinks, D66, VVD, PvdA, CDA, Student & Starter en Volt hoe belangrijk het is om altijd en overal trots, zichtbaar en zonder angst jezelf te kunnen zijn. Een mooi feestje op een kleurrijke boot is niet voldoende om hun motto ‘being fearless’ dagelijkse praktijk te laten zijn, beseffen de partijen. Wat moet er bijvoorbeeld op de Utrechtse scholen gebeuren om dat voor iedereen mogelijk te maken? Daarover gaan raadsleden van de partijen op 29 juni samen met scholieren in gesprek.

Trots liet de LHBTI+-gemeenschap zich tijdens de Utrecht Canal Pride 2022 horen en zien. Mogen vieren wie je bent, is niet altijd en overal vanzelfsprekend. Ook in Utrecht is nog veel te verbeteren. In lijn met het door hen ondertekende Utrechtse Regenboog Stembusakkoord voelen GroenLinks, D66, VVD, PvdA, CDA, Student & Starter en Volt zich verantwoordelijk om bij te dragen aan een klimaat waarin iedereen zichzelf kan zijn, en kan floreren. Met het motto ‘Fear Less By Being Fearless’ ondersteunen zij het overkoepelende thema voor de Utrecht Canal Pride 2022, ‘Acceptatie begint bij zichtbaarheid’.

Concrete stappen met gebundelde krachten

Voor GroenLinks, D66, VVD, PvdA, CDA, Student & Starter en Volt houdt die verantwoordelijkheid na de Utrecht Canal Pride niet op. Door hun gezamenlijke deelname de afgelopen jaren aan de Utrecht Canal Pride weten partijen elkaar ook buiten de gemeenteraad steeds beter rond LHBTI+-vraagstukken te vinden. Met gebundelde krachten willen ze nog meer concrete stappen zetten om hun motto te realiseren, onder meer met betrekking tot jongeren. 
De partijen zijn benieuwd naar alle goede initiatieven die er al zijn om ook op de Utrechtse scholen zichtbaar jezelf te kunnen en durven zijn. Tevens horen ze graag hoe de lokale politiek er volgens jonge Utrechters aan kan bijdragen dat straks iedere school in Utrecht voor elke leerling een omgeving biedt waar je trots en ‘fearless’ jezelf kunt zijn. Daarom nodigen raadsleden van de zeven partijen de Gender en Sexuality Alliances (GSA’s) van Utrechtse scholen uit om hun ideeën hierover in het stadhuis van Utrecht met hen te delen.

GSA-leden die willen meepraten, zijn 29 juni om 16.00 uur van harte welkom in het stadhuis, (Stadhuisbrug 1) in Utrecht. Aanmelden kan door vóór 27 juni a.s. een e-mail te sturen aan:  [email protected].

Deelnemende raadsleden

GroenLinks | Melody Deldjou Fard 
Portefeuillehouder LHBTIQ+

D66 | Venita Dada-Anthonij 
Portefeuillehouder Diversiteit, Inclusie en LHBTIQ+

VVD | Mariam Al-Saqaff
Portefeuillehouder Diversiteit

PvdA | Ilse Raaijmakers
Portefeuillehouder Diversiteit

CDA | Hessel Stellinga 
Portefeuillehouder Diversiteit

Volt | Ruud Maas
Portefeuillehouder Diversiteit

Student & Starter | Annemarijn Oudejans, Raadslid
Sabrina van den Brink, Commissielid en portefeuillehouder LHBTI+