Kwispelend Utrecht: Een plan voor betere hondenfaciliteiten!

Een kwispelende viervoeter, een trouwe lobbes of een vast gezinslid. Meer dan tienduizend Utrechters zijn trotse hondenbezitters. Honden zijn daarmee een vast onderdeel van onze stad. Alle Utrechters zijn gebaat bij genoeg ruimte en faciliteiten zoals prullenbakken voor de hond. Daar is passend beleid voor nodig en dat mist nu nog. Daarom heeft Raadslid Nadia Stylianou, samen met andere hondeneigenaren, aan een plan gemaakt om de honden voorzieningen te verbeteren.

Maak meer hondenopvang mogelijk

Voor veel hondenbezitters en hen die werkzaam zijn in sectoren als onderwijs en zorg, is een hondenopvang een essentiële voorziening. Helaas kampen veel van deze opvang locaties met lange wachttijden, soms wel tot vier jaar. Hondenopvang wordt vaak als minder belangrijk gezien, waardoor de gemeente geen duidelijkheid geeft over verlenging van vergunningen. Onwenselijk vindt D66.
Nadia Stylianou: “Hondendagopvang draagt bij aan de socialisatie van honden. Dit komt de hele stad ten goede, want socialisatie leidt tot minder bijtincidenten en minder overlast in parken.” Het plan roept de gemeente dan ook op om de waarde van de hondendagopvang te erkennen en meer duidelijkheid te geven over vergunningstrajecten voor hondendagopvanglocaties.

Verbeter de hondenfaciliteiten

Speelweides, prullenbakken en bankjes zijn eenvoudige voorzieningen die een groot verschil maken voor zowel hondenbezitters als andere bewoners. In sommige parken, zoals het Máximapark in Leidsche Rijn, zijn deze faciliteiten goed vertegenwoordigd. Helaas ontbreekt het in wijken als Overvecht en Kanaleneiland aan voldoende voorzieningen. Dit moet anders.
Daarom pleiten we ervoor dat hondeneigenaren betrokken moeten worden bij het beleid. Bij het ontwerpen van nieuwe wijken of bij herinrichtingen kunnen zij hun ervaringen aan de gemeente meegeven. Met je hond wandel je immers wel elke dag drie keer!

Meer weten? Lees hier het volledige kennisdocument van Nadia Stylianou.

Nadia en Lou. Beeld: D66 Utrecht