Groen (fiets)licht voor Lombokplein

De asfaltjungle Westplein gaat definitief veranderen. Het drukke en grauwe verkeersplein nabij Utrecht Centraal wordt een groener gebied met honderden woningen. Raadslid Maarten Koning: “Over een paar jaar rijd je hier over het Lombokplein. Of beter nog: je loopt door het Lombokpark of fietst lekker door richting de binnenstad. D66 ziet dat er bij de plannen gekozen is vanuit het fietsers- en voetgangershart en stemt dus zeker voor!”

Doortrappen

Het huidige Westplein is een plek waar je vooral snel weg wil zijn. Met de plannen voor het Lombokplein wordt weer een nieuwe stap gezet in de ontwikkeling van het stationsgebied. Wat vooral opvalt, is de ontwikkeling die het gebied gaat doormaken voor fietsers. Er komt een onderdoorgang voor fietsers zodat zij vlot door kunnen fietsen, bijvoorbeeld naar de fietsenstallingen op het station. Samen met de ChristenUnie en andere partijen wil D66 dat er bovendien extra stallingsplekken komen. D66 steunt ook het voorstel om de snelheid in de Daalsetunnel terug te brengen naar 30 kilometer per uur. Dat biedt meer ruimte voor voetgangers, fietsen en groen.

Plaza hotel

De plek rondom het Plaza Hotel moet volgens D66 groener worden, en meer toegankelijk voor het publiek. Daarover gaat de wethouder in gesprek met de eigenaar van dat hotel, zo bleek eerder al in het commissiedebat. D66 schetste hierover eerder haar eigen visie op initiatief van D66-lid Ivo van Capelleveen.

Honderden woningen

Het Lombokplein wordt groener met een park en binnentuinen. Bovendien gaan we meer water zien. Het kanaal Leidsche Rijn, dat nu bij de Damstraat ondergronds gaat, gaan we gelukkig weer tevoorschijn halen. Koning: “We kijken als D66 in deze tijden natuurlijk ook meteen hoeveel woningen deze ontwikkeling oplevert. Dat zijn er honderden, waarvan bijna de helft sociaal en 35% middenhuur. Ook worden er studentenwoningen gerealiseerd. Al deze mensen wonen straks in een prachtig groen gebied, op loopafstand van het station!”