D66 Utrecht presenteert verkiezingsprogramma: “De ambitieuze stad: groei voor alle Utrechters”

Op 16 maart 2022 mogen Utrechters naar de stembus voor een nieuwe gemeenteraad. D66 Utrecht presenteerde daarom deze zondag haar conceptverkiezingsprogramma “De ambitieuze stad: groei voor alle Utrechters” in De Utrechtse Stadsvrijheid ten overstaan van meer dan 100 leden. D66 omarmt de groei van de stad, maar wil dat die groei voor álle Utrechters iets oplevert. Lijsttrekker Maarten Koning: “Wij gaan samen met Utrechters verder bouwen aan een groene en bruisende stad met betaalbare woningen!’

De kansrijke stad

Utrecht is hard getroffen tijdens Corona en deze klap heeft het vergrootglas gelegd op de kansenongelijkheid in de stad. Lijsttrekker Maarten Koning: “De plek waar je woont of je wieg heeft gestaan, mag nooit bepalen wat je van het leven kunt maken. Door Corona neemt de kansenongelijkheid in onze stad toe. Dat is volstrekt onacceptabel want elk kind moet zijn talenten kunnen ontplooien. Wij willen daarom dat elke leerling de beschikking heeft over een goede laptop en toegang tot snel internet.” De partij pleit daarnaast voor een ‘rijke schooldag’, waar, naast rekenen en taal ook ruimte is voor sport en cultuur. 

Koning: ‘’De wooncrisis is de grootste bedreiging voor kansengelijkheid. We zijn al bouwkampioen van Nederland, maar wij willen snel meer tijdelijke woningen uit de grond stampen voor de acute woningnood. We gaan binnen 10 jaar starten aan een nieuwe stadswijk in de Polder Rijnenburg, want daar is genoeg ruimte voor wonen én windmolens, recreatie én roeien.’’ Tot slot wil de populairste partij van Utrecht de woningen beter afstemmen op de vraag: “Meer dan 70% van onze huishoudens bestaat uit één persoon, of stellen zonder kinderen”, zegt Koning. “Waarom blijven we dan maar eengezinswoningen bouwen?” 

De bruisende stad

Utrecht was oorverdovend stil tijdens de lockdown. Studenten en leerlingen zaten op hun kamers, we werkten voor een groot deel thuis, kroegen en theaters waren dicht en de clubs zijn nog steeds dicht. Koning: “Mensen wonen in Utrecht omdat er altijd wat te beleven is in onze stad. Maar door Corona zijn er in de horeca en de culturele sector echter zware klappen gevallen. Wij staan pal voor onze bruisende stad!’’. De Democraten willen daarom in 2022 een groot stadsfeest in alle wijken ter ere van het 900-jarig bestaan van onze stad. Ook willen ze woningen boven de winkels in de binnenstad, hulp voor de getroffen horeca en culturele instellingen, en een impuls voor het nachtleven met onder andere een nieuw festivalterrein bij het Eneco-terrein.

De groene stad

D66 wil de ruimte in de stad beter benutten. “Veel Utrechters willen wel een auto rijden, maar hoeven er niet één te bezitten”, aldus Koning. “Onze stad is koploper in elektrische deelauto’s. Een deelauto zorgt voor zeker 5 auto’s minder op straat en schonere lucht. Waarom geven we dan nog steeds de helft van de straat aan auto’s die gemiddeld 23 uur per dag stilstaan?” De partij wil daarom op termijn 25% minder parkeerplaatsen en wil samen met bewoners plannen maken om de vrijgekomen ruimte beter te benutten. Bijvoorbeeld voor meer groen in de buurt of speelruimte voor de kinderen.

D66 Utrecht wil ook dat de stad alles doet om de gevaarlijke opwarming van de aarde tegen te gaan. De partij wil dat de gemeente inwoners helpt om zorgeloos van het gas af te gaan. “Maar we kijken zeker ook naar grote bedrijven” zegt Koning. “Grote bedrijfsdaken blijven nu leeg, wij willen dat daar zonnepanelen op komen.” D66 Utrecht wil dat de gemeente ambitieuze afspraken maakt met bedrijven over hun bijdrage aan de groene stad.

In december 2020 kregen Matthijs Sienot, Margot Aelen, Nils de Kleijn, Venita Dada-Anthonij en Anita Schmale de opdracht van het bestuur van D66 Utrecht om samen met D66 leden en alle Utrechters een verkiezingsprogramma te schrijven. Deze verkiezingsprogrammacommissie heeft meer dan 500 enquêtes, tientallen lobbybrieven, diverse digitale ledenbijeenkomsten, werkgroepen, klankbordbijeenkomsten en expertgroepen gebruikt om dit conceptprogramma op te stellen.

Het conceptverkiezingsprogramma is op 5 september door het bestuur van D66 Utrecht aangeboden aan de leden en lijsttrekker Maarten Koning. Het laatste woord is nu aan de leden van D66 Utrecht want zij kunnen tot en met 3 oktober voorstellen indienen om het programma te wijzigen. Op 30 oktober wordt het programma besproken en vastgesteld tijdens het ledencongres van D66 Utrecht.