Blog Dirk-Jan van Vliet

Inmiddels zijn de nieuwe raadsleden begonnen met hun werk in de gemeenteraad. De komende tijd kijken zij terug op hun eerste weken en schrijven hier een blog over.

Het mooiste wat er is

Na jaren vanaf de zijlijn te hebben toegekeken en heel soms ook te hebben toegeschreeuwd, mag ik nu zelf aan de bak. Met de zegen van de Utrechtse leden van D66 en de Utrechtse kiezer op zak ben ik begonnen aan een nieuw avontuur in de Gemeenteraad namens D66 Utrecht. Gelukkig heb ik door al die jaren op die zijlijn te staan, zowel door actief te zijn binnen de vereniging van D66 Utrecht als door mijn baan bij de Mr. Hans van Mierlo Stichting, een redelijk goed beeld gekregen van wat het raadslidmaatschap behelst.

Zo wist ik dat je als raadslid bijna al je avonden kwijt bent, het bijna onmogelijk is voor anderen om afspraken met jou te maken en je het bij feesten en partijen alleen nog maar over dat raadswerk kan hebben. Wat ik gelukkig ook altijd al vermoedde, en nu na bijna twee maanden in de raad te zitten ook begin te zien, is dat het raadswerk dit dubbel en dwars de moeite waard maakt. Want met ons sociaal-liberale gedachtegoed in het achterhoofd, samen met de bewoners en de rest van de gemeenteraad Utrecht een beetje beter maken, is het mooiste wat er is.

D66 Gedachtegoed

Tijdens de interne campagne van D66 Utrecht heb ik al aangegeven dat ik mij graag hard wil maken voor meer gedachtegoed, minder technocratie en meer ruimte voor alle Utrechters. Daarvoor kan ik mij dan ook geen mooiere portefeuilles toewensen dan ik nu heb mogen krijgen: cultuur, erfgoed, ruimtelijke ordening (westen van Utrecht), vastgoed, sekswerk en digitale zaken & privacy. Op die portefeuilles hoop ik voor iedere Utrechter letterlijk en figuurlijk meer ruimte te kweken zonder te vervallen in techno- en bureaucratie.

Enorm veel zin in

Inmiddels stromen de uitnodigingen voor bijeenkomsten vanuit bewoners en uitnodigingen voor raadsinformatiebijeenkomsten, raadsbrieven, kadernota’s, memo’s en vele andere teksten bij mij binnen. Het is soms wat overweldigend, maar gelukkig hebben we een heel fijn team van fractiegenoten- en ondersteuning en natuurlijk ook de gemeentelijke griffie die mij daar bij kunnen helpen. Dus ik gun mezelf even de tijd om helemaal op stoom te komen en heb er enorm veel zin in om er iets moois van te maken.

Mocht je vragen hebben over mijn werk bij de Mr. Hans van Mierlo Stichting of benieuwd zijn naar mijn inzet bij de Utrechtse gemeenteraad, laat het me weten! Ik beantwoord graag je vragen.


[email protected]