Bezuinigingstip D66: Bak Amelisweerd niet verbreden

De doorzettende economische malaise zorgt ervoor dat het kabinet extra zal moeten bezuinigen. Vandaag werd bekend dat het Rijk 10 miljard euro extra wil gaan bezuinigen. D66 Utrecht is van mening dat iedereen zijn steentje moet bijdragen en heeft een suggestie waar het Rijk in Utrecht op kan bezuinigen: schrap de plannen om de bak bij Amelisweerd te verbreden.

2×7 Rijstroken

Het rijk heeft plannen om de A27 te verbreden tot 7 rijstroken in iedere richting. Bij Amelisweerd ligt de snelweg in een betonnen bak die verbreed moet worden. Het verbreden van die bak gaat niet alleen ten koste van een uniek rivierbos, maar is ook nog eens technisch uitdagend, riskant en duur.

“Het verbreden van de bak alleen al kost naar schatting 400 miljoen euro. En dat is als alles volgens plan gaat. Projecten als de Noord-Zuidlijn en de HSL leren dat die kans niet zo groot is”, aldus Bram Fokke, raadslid voor D66.

Financieel krappe tijd

In deze financieel krappe tijden zou het kabinet er wijs aan doen om de verbreding van de A27 binnen de bak uit te voeren. Dit is een goedkopere, minder riskante optie die sneller gerealiseerd kan worden. In plaats van 7 rijstroken, passen er dan maar 6 rijstroken in, waardoor de maximale snelheid 100 kilometer per uur wordt. En dat zorgt weer voor minder geluidsoverlast.

“Dat die optie ook nog eens veel leefbaarder is voor de vele omwonenden moet het kabinet dan maar zien als een mooie bonus”, aldus Fokke.