Tilburg, vitale stad

Hoe kijkt de fractie van D66 Tilburg naar de Perspectiefnota 2025? Lees hier de reflectie van raadslid Kirill Blokker op onze vitale stad Tilburg die groeit, bloeit en bruist.

Tilburg groeit, bloeit en bruist. Zelf woon ik nu elf jaar in Tilburg, en in die elf jaar is Tilburg continu in ontwikkeling geweest. Er is zichtbare vooruitgang en niets staat stil. En dat maakt me een trotse, optimistische Tilburger. Ik kijk nu al uit naar de volgende elf jaar.
Deze Perspectiefnota laat zien dat we overtuigend doorpakken op deze ontwikkeling. Vooruitgang op de mobiliteit van de toekomst, met beter openbaar vervoer en meer ruimte voor de fiets en de voetganger. We zetten vol in op de ontwikkeling van grote gebieden in onze stad, waaronder het Kenniskwartier. Daar werken we hard door om veel woningen te kunnen realiseren binnen de bestaande stad.
Maar er blijven ook kansen liggen. Denk aan “Knarrenhofjes”, woningsplitsing en seniorenwoningen mét de juiste voorzieningen ten behoeve van doorstroming. Bovendien zien we een verschil tussen de zogeheten betaalbare koop en de hypotheek die starters daadwerkelijk kunnen krijgen. Hoe kijkt de wethouder hiernaar?
We lezen in de Perspectiefnota dat het Fonds Stedelijke ontwikkeling ontoereikend is, en dit zou gaan om 25 miljoen per jaar. Kan de wethouder hier meer uitleg over geven? En hoe gaat het college ervoor zorgen dat in onze stedelijke ontwikkeling de vooruitgang tot stilstand komt?
We zien vooruitgang in de ontwikkeling van het Museumkwartier, want cultuur is van en voor iedereen. Óók als de btw, helaas, naar 21% gaat. Heeft de wethouder nagedacht hoe wij als progressieve #stadvoormakers omgaan met die ontwikkeling? Hoe houden we de cultuur en literatuur toegankelijk voor iedereen? En schoolboeken betaalbaar?
Ondanks het weer is het evenementenseizoen in volle gang. De betaalbaarheid van die evenementen staat echter flink onder druk. En daarmee ook de toegankelijkheid. D66 komt donderdag met een motie over de betaalbaarheid van evenementen. Hoe zorgt de wethouder voor de betaalbaarheid van evenementen in Tilburg?
Er is te weinig ruimte voor innovatieve en nieuwe evenementen. De terreinen die we wel hebben worden daardoor te vaak gebruikt. Dat is goed te zien aan bijvoorbeeld de grasmat in het Spoorpark. Is er al zicht op een nieuw terrein en gaat dat terrein dan leiden tot nieuwe evenementen of tot het ontlasten van de bestaande locaties?
Tot slot: sport, voorzitter. Een belangrijk onderwerp voor D66. Om onze inwoners, jong en oud, een gezond bestaan te bieden is vooruitgang hier belangrijk. We zien overal mooie initiatieven zoals Walking Sports en de Kwiekroute. Daarnaast lezen we dat onze wethouder meer topsport naar Tilburg wil halen. Toch zie je bij bestaande verenigingen dat een tak op het hoogste niveau zwaar drukt op een vereniging. En hebben we gevraagd hoe topsportevenementen ervoor gaan zorgen dat meer Tilburgers gaan sporten. Graag horen we hoe de wethouder dit ziet.