8.1. Bestuur en gemeentelijke organisatie
Privacy is een steeds belangrijker onderdeel aan het worden in de digitaliserende samenleving. Tel de komst van kunstmatige intelligentie daar bij op en een direct risico voor de veiligheid is ontstaan. Gemeenten moeten daarom uitgerust zijn met voldoende kennis om bij de tijd te blijven. Daarnaast moet de gemeente altijd open en transparant communiceren met haar inwoners.
Creëer een “digitaal gemeentehuis”
D66 wil een modern, toegankelijk en transparant digitaal gemeentehuis creëren. Een digitale plek waar iedereen overzichtelijk bij de juiste loketten een aanvraag kan indienen, gegevens kan doorgeven of een vraag kan stellen. Digitaal moet bijvoorbeeld het loket om een omgevingsvergunning aan te vragen of het energieloket gemakkelijker te vinden zijn. Maar ook moet het mogelijk zijn om op eenvoudige wijze een vraag te stellen aan of een opmerking te maken naar de ambtenaar van de burgerlijke stand, de leerplichtambtenaar of de leden van het college zelf.
Uiteraard moet dit digitaal gemeentehuis ook te vinden zijn voor mensen die minder digitaal vaardig zijn. Waar enigszins mogelijk, moet de burger zijn zaken digitaal kunnen regelen en waar nodig moet een toegankelijk inlooppunt zijn.
De burger moet overigens, wanneer het niet mogelijk is zijn zaken digitaal te regelen, ook buiten kantoortijd op het gemeentehuis terecht kunnen.
SDG 10 Ongelijkheid verminderen
D66 wil dat de overheid zelf het goede voorbeeld gaat geven voor gelijke behandeling van mensen. We willen een Nationaal Coördinator Discriminatiebestrijding; overheidsorganisaties worden een afspiegeling van Nederland en treden hard op tegen discriminatie.