Vragen van Björn en Pepijn inzake monumentenplatform

Fractievoorzitter Pepijn Pi Van de Venne en burgerraadslid Björn Bonten stellen namens de D66-fractie schriftelijke vragen aan het college van B en W inzake het monumentenplatform. Dit naar aanleiding van een gesprek dat plaatsvond na afloop van de ronde betreffende de mogelijke sloop van de Stuyt-woningen te Sittard.

Fractievoorzitter Pepijn Pi Van de Venne en burgerraadslid Björn Bonten - Fractievoorzitter Pepijn Pi Van de Venne en burgerraadslid Björn Bonten Beeld: De Fotovakvrouw

Inzet voor monumentenbehoud

Zoals u weet heeft de D66-fractie zich deze raadsperiode al meermaals ingezet voor het behoud en de bescherming van monumenten in Sittard-Geleen die kenmerkend zijn voor onze stad en haar historie. Enkele voorbeelden zijn de Agnetenkapel, de Stenensluis in het Stadspark en de iconische bruggetjes bij de Parklaan. Het zorgdragen voor monumenten binnen onze gemeente gaat de D66-fractie aan het hart omdat ze bepalend zijn voor het historische, culturele en unieke karakter van Sittard-Geleen en bijdragen aan de positionering van onze gemeente binnen de Euregio.

Informeel advies

Ook in de raadsronde betreffende de monumentale Stuyt-woningen te Sittard sprak D66 zich nadrukkelijk uit vóór behoud en renovatie van de 54 iconische woningen. Tijdens bovengenoemde vergadering attendeerde onze fractie het college op een mogelijke optie, die onze fractie zag, om vooraf een preadvies in te winnen bij de Adviescommissie Omgevingskwaliteit (AOK) inzake de sloopvergunning van de mijnwerkerskolonie in de Philipsbuurt te Overhovenerheide – in de hoop dat dit duidelijkheid zou scheppen en sloop van tafel kon halen. Echter, het college, bij monde van portefeuillehouder Houtakkers, antwoordde richting de D66-fractie dat informeel advies inwinnen bij de AOK geen mogelijkheid is, vreemd en jammer genoeg.

Zorgen over monumenten

Na afloop van de raadsronde kwam de D66-fractie een verontrustend feit ter ore. Het Monumentenplatform Sittard-Geleen – een platform met veel kennis bevattende o.a. lokale historische- en erfgoedverenigingen vanuit Sittard-Geleen – dat juist bedoeld is voor informeel periodiek overleg, het inwinnen van preadvies (omtrent vergunningen, bouw- en sloopplannen) om vooraf meer duidelijkheid te scheppen en dure procedures te voorkomen, zou zijn opgeheven. Dit, enkelzijdig vanuit de kant van het college van B en W, zo hoort D66 althans.

Schriftelijke vragen D66-fractie

Onze fractie schrok van dit mogelijke feit en wil graag duidelijkheid hierover, ook in het breder kader van waarborging van (zorg voor) onze monumenten. D66 hecht namelijk grote waarde aan het brede monumentenplatform. Dit alles constaterende heeft de D66-fractie de volgende vragen aan het college van B en W: