Onze inbreng in oktober

Brogum

Brogum is hét poppodium van Schouwen-Duiveland. Brogum heeft inmiddels een rijke geschiedenis met legendarische optredens en veel inwoners van Schouwen-Duiveland hebben hier mooie herinneringen gemaakt. Deze plek is zeer waardevol voor het culturele, muzikale aanbod van ons eiland, vooral voor jongeren!

We zijn daarom erg enthousiast over het nieuwbouwplanontwerp! We vinden het goed dat de gemeente hier geld in gaat investeren en hebben er vertrouwen in dat dit gaat helpen om Brogum door te ontwikkelen tot toonaangevend poppodium!

We kijken uit naar de vervolgstappen.

Veiligheidsregio: versterking van de democratische controle

De Veiligheidsregio (bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de brandweer) is een zogenaamde ‘Gemeenschappelijk Regeling’ (GR). Dit houdt in dat Zeeuwse gemeenten bepaalde taken samen regelen, in plaats van elke gemeente afzonderlijk. Met al die kleine gemeenten in Zeeland is dat veel praktischer en dus wenselijker.

In elke GR zitten wethouders namens de verschillende gemeenten in het dagelijks bestuur. Zij controleren of de directie van de GR hun werk goed doet. De gemeenteraden van de verschillende gemeenten controleren op hun beurt of de wethouders de directie van de GR goed controleren en geven kaders mee.

Sindskort biedt de wet de mogelijkheid om een raadsadviescommissie aan te stellen binnen GR. Hierin zitten (volks)vertegenwoordigers uit de verschillende gemeenteraden. Dit is een stuk democratischer, want de vertegenwoordigers uit de gemeenteraden zijn gekozen. Bovendien wordt de controle hierdoor een stuk directer, omdat er niet meer altijd een wethouder tussen hoeft te zitten.

In juli hebben we een voorstel ingediend om een raadsadviescommissie aan te stellen voor de Rijksuitvoeringsdienst (ook een GR). Dit voorstel is toen aangenomen. Afgelopen raadsvergadering hebben we hetzelfde gedaan voor de Veiligheidsregio, maar tot onze teleurstelling stemde alleen de PvdA in met het plan. Jammer! We zullen ons blijven inzetten voor onze controlerende en kaderstellende taak ten opzichte van de Veiligheidsregio.

Goed muziekonderwijs

Een andere Gemeenschappelijk Regeling (GR) is de Muziekschool Zeeland. Onder veel Zeeuwse gemeenten zijn er zorgen over de Muziekschool Zeeland. Allemaal vinden ze muziekonderwijs heel belangrijk, maar er is ontevredenheid over het financiële beleid en over de uitwerking van de ambitieuze beloftes die een paar jaar geleden zijn gepresenteerd. Sommige gemeentes dreigen zelfs uit de GR te stappen, of hebben dit al gedaan.

Om deze reden is er een onafhankelijk onderzoek ingesteld naar de vraag hoe het muziekonderwijs in Zeeland vormgegeven kan worden, zowel inhoudelijk, financieel als geografisch. Hier zijn we erg blij mee, want aan de hand hiervan kunnen we met alle gemeenten zoeken naar de beste oplossing voor goed muziekonderwijs!

We hebben aan de wethouder gevraagd of ook de scholen en muziekverenigingen van ons eiland worden betrokken in het onderzoek. Zij gaf aan dat dit het geval is, dus daar zijn we blij mee. De muziekverenigingen zijn van groot belang voor ons eiland!

Kostendekkendheid havens

De afgelopen periode was het een zeer beladen onderwerp: de voorgenomen stijging van de ligtarieven voor havengebruikers.

Sinds 2012 moet volgens de Wet Markt & Overheid (WMO) de concurrentieverhouding tussen de overheid en ondernemers zoveel mogelijk gelijk zijn. Dit betekent dat de overheid aan goederen of diensten ten minste de kosten die daarmee samenhangen toegerekend moeten worden, zodat het tarief niet lager is dan het kostenniveau (kostendekkend). Daarnaast moet het tarief volgens het Europees staatssteunrecht marktconform zijn. Immers, als de overheid met belastinggeld iets onder de kostprijs of niet marktconform aanbiedt, dan is dat oneerlijk tegenover ondernemers, want die kunnen dat niet doen.

Ondanks deze wettelijke verplichtingen hebben de politieke partijen die sinds 2012 in de coalitie zaten ervoor gekozen om de havens op Schouwen-Duiveland waar de gemeente (deels) verantwoordelijk voor is, niet kostendekkend – en de tarieven niet marktconform te maken.

Dit betekent onder andere dat de gemeente aan de gebruikers van de havens jarenlang te lage ligtarieven heeft gevraagd, dan wat nodig was om de havens kostendekkend te exploiteren. Het resterende bedrag is al die tijd bijgelegd uit eigen zak met publieke middelen (belastinggeld).

Het huidige college heeft besloten om de exploitatie van de havens 100% kostendekkend te maken. Dat is een flinke klap voor (mossel)vissers en de bruine vloot, want hun ligtarieven zullen hierdoor flink gaan stijgen. Samen met de andere partijen betreuren wij dit enorm; hadden de vorige colleges de haventarieven in de afgelopen jaren kostendekkend en marktconform mee laten stijgen, dan was deze forse stijging nu niet nodig geweest.

Desondanks vinden wij het voorstel van het college goed, want daarmee houden we ons aan de wet en voorkomen we het risico op hoge boetes van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).


Bovendien vinden wij het niet wenselijk dat inwoners van Schouwen-Duiveland indirect mee betalen aan de kosten van havengebruikers, zoals vissers. De gemeente betaalt immers ook niet mee aan de huur van de bakker, de sportwinkel of het restaurant. Dat belastinggeld steken wij liever in andere dingen.

Dankzij een amendement is er nu voor gekozen om een ingroeimodel van 5 jaar te hanteren. Dat is goed nieuws voor de gebruikers van de havens, want dit betekent dat in de komende 5 jaar de tarieven nog niet volledig kostendekkend en marktconform zullen zijn. Enkel wij en de PvdA waren hier tegen. We hopen dat dit geen boetes gaat opleveren, want nogmaals: evenals geld dat nu wordt gestoken in het verlagen van de kosten van havengebruikers, steken wij geld dat we mogelijk aan boetes moeten betalen liever in andere dingen, zoals sport-, kunst- en cultuur voor de jeugd, veilige fietspaden, een gezonde natuur en goede OV-verbindingen.