Circulaire economie
WAT
In 2040 is de gemeente Rheden circulair.
WAAROM
Alle menselijke activiteit draait op wat de aarde ons geeft. Maar de capaciteit van onze aarde kent haar grenzen. De wereldbevolking blijft groeien en de vraag naar grondstoffen blijft toenemen. We maken producten (vaak) goedkoop en gooien die na gebruik weg. Om dit tegen te gaan is een ander economisch model nodig, waarbij het maximaliseren van hergebruik en het minimaliseren van waardevernietiging het uitgangspunt zijn. Dus het optimaliseren van de levensduur van producten, onderdelen en materialen, zodat ze aan het einde van deze levensduur zo hoogwaardig mogelijk kunnen worden hergebruikt.
HOE
Dit bereiken we door:
- De circulaire economie tot uitgangspunt te maken bij al ons handelen. Dus bij alle gemeentelijke plannen en opdrachten en bij alle bestaande (interne) financiële afwegingen en benaderingen.
- Bij het maken van (stedenbouwkundige) ontwerpen rekening te houden met meer hergebruik en zuiniger omgaan met grondstoffen. Slim ontwerpen (minimaliseren van primaire grondstoffen), bewust gebruik (producten gaan langer mee) en meer en beter hergebruik.
- Voor het meer en beter hergebruik zijn kringloopwinkels en repair-cafés van belang.
- Een ja-nee-beleid voor de hele gemeente. Dus geen reclame meer in de brievenbus, behalve als er een ja-ja-sticker op zit.
- De deeleconomie te stimuleren. Naast het inzetten van deelauto’s ook deelgereedschap, deelfietsen of deeleigendom e.d., mogelijk georganiseerd in coöperatieve samenwerkingen en uitvoering op wijk- of dorpsniveau. De gemeente geeft hierin het goede voorbeeld.
- Het stimuleren van circulair handelen van het bedrijfsleven door de inzet van stimuleringsregelingen en kennisuitwisseling te bevorderen.