Centraal dit keer stond de sociale basis. Beter gezegd: de bezuinigingen op de sociale basis. Bezuinigingen die nodig zijn omdat de gemeentelijke financiën voor beperkingen zorgen, al werden zorgen daarover de afgelopen maanden wat verlicht door enkele (incidentele) financiële meevallers.
Onze fractie haalt belangrijke amendementen binnen
In de laatste raadsvergadering voor het zomerreces was op dinsdag 1 juli traditioneel de kadernota aan de orde. De Kadernota 2026-2029 in dit geval. In de kadernota worden de hoofdlijnen van de plannen en ambities voor de komende jaren vastgelegd, inclusief de financiële kaders. De kadernota is de aanloop naar de begroting die in november op de agenda staat.
Het werd een lange, bewogen vergadering, waarin heel veel voorbijkwam. Onder meer elf amendementen en acht moties. De meeste werden aangenomen, ook de twee belangrijkste. En ja, hoewel we natuurlijk niet helemaal objectief zijn, kunnen we stellen dat die twee belangrijkste amendementen van D66 waren. Op één het amendement ‘De sociale basis – nu kiezen voor een duidelijk en realistisch begrotingskader’. Daarin werd het college verzocht de komende maanden verder te werken aan een ‘integraal en gedragen plan voor een toekomstbestendige sociale basis binnen de gemeente Rheden’. Daar werd ook een financieel plan aan gehangen, met een flinke verlaging van de voorgenomen bezuinigingen voor 2026 en 2027 als hoofdingrediënt. Doel van het amendement was ‘perspectief te bieden aan verenigingen en organisaties die een belangrijke bijdrage leveren aan bestaanszekerheid, welzijn en cultuur voor onze inwoners’.
Uiteindelijk ondertekenden alle partijen in de raad het amendement, dat vervolgens unaniem werd aangenomen. Een mooi succes voor de inwoners van Rheden én voor onze fractie. Met name voor Steven Marshall die in het voortraject veel tijd en moeite in het amendement had gestoken. Niet alleen trok hij alles tot ver achter de komma na, hij onderhandelde ook met andere partijen en met wethouder Gea Hofstede om tot een resultaat te komen. Het leidde terecht tot veel voldoening bij Steven: “Ja, als zo’n amendement het dan redt, is het allemaal de moeite waard geweest. Hiermee hebben we echt iets bereikt voor onze inwoners.”
Het tweede amendement van ons dat het haalde was het amendement ‘Extra kader: rijksgelden beschikbaar stellen voor het beoogde doel: de bibliotheek’. Een amendement opgesteld door fractievoorzitter Erik Roumen, waarmee we met succes probeerden te bereiken dat aan de gemeente toegekende gelden voor de bibliotheek (de bibliotheek valt sinds 1 januari onder de Zoomerij) ook daadwerkelijk naar de bieb gaan. Dat lijkt logisch, maar zogenaamde decentralisatie-uitkeringen (in dit geval voor de bieb) kunnen door het college ook voor andere doeleinden worden ingezet. Dat wilden wij niet. Geld dat voor de bieb is moet ook naar de bieb, een in onze ogen heel belangrijke voorziening, gaan. Vrijwel alle partijen in de raad waren dat, net als vorig jaar, met ons eens.