Bidden?

Ons raadslid Daan overdenkt wat er gebeurt in de wereld en in de gemeenteraad. Deze column is eerder verschenen in de Regiobode.

Ik was weer eens naar de kerk gegaan. Niet zozeer, zoals vroeger, om religieuze redenen, maar omdat een kerk op een zondagochtend een mooie rustige plek is om dingen te overdenken. De discussie bijvoorbeeld die binnen de gemeenteraad gaande is over de procedure rondom straatnaamgeving.

Maar eenmaal gezeten op een harde houten bank dwaalden mijn gedachten uiteraard snel af naar de oorlog in Oekraïne, en nu ook naar die tussen Israël en de Palestijnse Hamas. En naar conflicten in Afrika, want daar wordt ook altijd wel ergens iets uitgevochten. De wreedheden die gepleegd worden zijn haast onvoorstelbaar en het verdriet dat ermee teweeg gebracht wordt immens.

En dan maken wij ons druk over straatnamen. Ik kan het niet. Ik vind het te onbelangrijk. Hoe belangrijk het misschien ook is voor Rheden. Laten we nadenken over zaken die er echt toe doen. Die oorlogen dus bijvoorbeeld. Maar ja, ik weet ook wel dat ik als inwoner van Velp en ‘zelfs’ als raadslid van de gemeente Rheden weinig kan betekenen in die conflicten. Zeg maar gerust: niets kan betekenen. Ik ben gedwongen me met straatnamen bezig te houden. Omdat ik in de kerk zat, dacht ik: zal ik dan toch maar bidden?