Lokale democratie
WAT
Vanaf 2022 praat de gemeente meer ‘met’ en niet alleen ‘over’ inwoners, zodat uiterlijk in 2040 alle inwoners van Rheden actief kunnen meedenken, meepraten en meedoen.
WAAROM
De gemeente is van de inwoners. Participatie bij het opstellen en vaststellen van beleid is essentieel. De kloof tussen inwoners en bestuur moet overbrugd worden.
In het verlengde van het versterken van de lokale democratie ligt een andere bestuursstijl. Zo zou het traditionele inspreken voorafgaand aan gemeenteraadsvergaderingen tegen het licht gehouden kunnen worden.
HOE
Dit bereiken we door:
- Meer ruimte te geven aan en het vergemakkelijken van het indienen van initiatieven van inwoners. Een actief Right to Challenge-programma starten, waarbinnen inwoners de gemeente, uitvoeringsinstanties en projectontwikkelaars kunnen uitdagen.
- Door uitbreiding van het ‘Ik buurt mee’-programma en het instellen van een buurtbudget.
- Het meepraten en meedenken te faciliteren door onder andere het inzetten van een ‘burgerberaad’ (zoals G1000), een ideeënbus en een ‘koffiebus’, die elk kwartaal in de dorpen is voor een gesprek met raads- en collegeleden.
- De Omgevingswet vraagt om meer participatie en betrokkenheid van inwoners. Belangrijk is dat gedacht wordt vanuit de inwoner en vandaar uit beleid wordt gemaakt. Dit vraagt een andere aanpak van en binnen de gemeente (cultuur).
- Het benutten van kennis en kunde van onze inwoners als ervaringsdeskundigen.
- Goede ideeën en projecten van andere gemeenten overnemen.
- Themabijeenkomsten in buurt en wijk te organiseren om de kloof tussen gemeenteraad en inwoners te verkleinen.
- Het instellen van een adviserende Jeugdraad.
- Gezamenlijk te komen tot vormen van vergaderen en besluitvorming waarin inwoners zich meer herkennen. Bijvoorbeeld met kernendemocratie en burgerbegrotingen.
- Het creëren van ontmoetingsmogelijkheden voor inwoners en raadsleden.
- Minder en eenvoudiger regels.