Een rijke schooldag voor ieder kind.
Onderwijs is essentieel voor het ontwikkelen van sociale vaardigheden en voor het ontplooien van ieders talenten. Dat begint dicht bij huis, op de basisschool en op het voortgezet onderwijs. Daar wordt de basis gelegd. Daarom maakt D66 zich hard voor het beste onderwijs in Peel en Maas met eerlijke kansen voor iedereen.
Brede ontwikkeling
Wij vinden het belangrijk dat kinderen zich breed ontwikkelen. We willen aandacht voor cultuur, technologie, gezondheid en natuur. We willen daarnaast onze kinderen voorbereiden op de samenleving; met aandacht voor burgerschap, digitalisering en seksuele en culturele diversiteit. Zolang deze zaken niet landelijk zijn geregeld, stimuleren we als gemeente scholen om dit zelf te organiseren, bijvoorbeeld door samenwerkingen met verenigingen, bedrijven en instanties te initiëren en budget te reserveren.
Als D66 staan we voor een rijke schooldag. Een mix van inhoudelijke kennisverwerving onder begeleiding van goed
opgeleide vakleerkrachten, aangevuld met activiteiten en faciliteiten die je ontwikkeling als mens verder vorm geven. Dit kan gebeuren op de scholen zelf, maar natuurlijk ook daarbuiten, bij de kinderopvang, de bibliotheek, bij bedrijven of bij een vereniging. Want jezelf ontwikkelen gebeurt op veel meer plaatsen dan alleen op school. In de rijke schooldag worden alle kinderen gestimuleerd om hun mening te vormen en te delen, om samen te debatteren en om in dialoog te gaan met de school, de gemeente en bedrijven. De jeugd heeft immers de toekomst.
Toekomstbestendige huisvesting
Wij willen een prettige leeromgeving voor alle kinderen. De gemeente is verantwoordelijk voor de huisvesting, voor nieuwbouw en ze kan voorwaarden verbinden aan subsidies voor renovatie van bestaande schoolgebouwen. D66 wil dat scholen duurzaam zijn, multifunctioneel en dat ze een prettig en gezond binnenklimaat hebben.
Ambitieuze onderwijsagenda
D66 wil dat de gemeente ervoor zorgt dat er een goede samenwerking is met en tussen schoolbesturen, ondersteuners, jeugdteams en uiteraard ouders en verzorgers. Samen met alle betrokkenen werkt de gemeente een ambitieuze onderwijsagenda uit met de juiste prikkels voor het beste onderwijs voor onze kinderen. Daarnaast willen we dat leraren en schoolbestuurders ruimte krijgen om het eigen onderwijs te blijven verbeteren.
Het is belangrijk om in gesprek te blijven. D66 wil daarom het initiatief nemen om alle schoolbestuurders minstens een keer per jaar uit te nodigen voor een gesprek met zowel de wethouder als de gemeenteraad, om direct van hen te horen waar ze tegenaan lopen en wat de gemeente beter kan doen om de scholen te faciliteren, met als doel het best mogelijke onderwijs in Peel en Maas te realiseren.
Regionale aansluiting school en bedrijf
D66 is voorstander voor goede aansluiting tussen school en arbeidsmarkt. Om deze aansluiting te verbeteren, is een grote inspanning vereist. Bedrijven in onze gemeente worden gestimuleerd om werkervaringsplekken te bieden aan de jeugd. We zetten in op lokale stages en gezamenlijke projecten, waarbij scholen, leerlingen en bedrijven nauw samenwerken. Dit biedt de mogelijkheid om ieder kind en iedere ouder te laten zien wat Peel en Maas te bieden heeft.
Onderwijs en ontwikkeling