Betrouwbare en transparante financiën

Een toekomstvast huishoudboekje.

Peel en Maas verkeert in de luxe positie dat in haar elfjarig bestaan zij altijd een positieve begroting heeft kunnen presenteren, en dat er in al die jaren geen sprake is van tekorten. Wij willen die trend graag doorzetten.
Dat betekent dat we zorgvuldig met belastinggeld omgaan en ervoor zorgen dat de begroting tegen een stootje kan. Een sociaal liberale begroting is bovendien toekomstvast: wij willen geen schuld doorschuiven naar onze kinderen en kleinkinderen. We creëren ruimte om te investeren. We erkennen het belang van publieke investeringen – bijvoorbeeld in goed onderwijs en schone energie – die juist op de lange termijn profijt opleveren. Lage lokale lasten zijn ook belangrijk voor ons.

Eenvoudig en eerlijk
D66 wil dat de gemeente richting de gemeenteraad en haar inwoners open en duidelijk is over haar financiën. Bovendien wil D66 gemeentelijke belastingen zo eenvoudig mogelijk inrichten, zodat iedere inwoner en ondernemer begrijpt wat hij aan belasting moet afdragen en waarom. Wij willen dat lasten eerlijk verdeeld zijn:

• Wij staan voor een effectief beleid met het beperken van kosten voor inwoners. Dat streven hebben wij niet alleen voor zogenaamde ‘doelheffingen’, maar ook bij de onroerendezaakbelasting (ozb) die door huiseigenaren (72% van de huishoudens in Peel en Maas) wordt betaald.

• Bij overschotten op de begroting is een stijging van lasten niet voor de hand liggend. Bij tekorten op de begroting zoeken wij in eerste instantie naar bezuinigingen of mogelijkheden om taken efficiënter en
goedkoper uit te voeren, voordat een stijging van de lasten aan de orde komt.

• Eventuele bezuinigingen ontzien zoveel mogelijk de kerntaken van de gemeente.

• D66 wil dat schoon gedrag loont en dat beleid mensen bewust maakt van de echte kosten van hun gedrag.

• D66 is een voorstander van beleid dat specifiek en activerend wordt ingezet.

Subsidies als investering in vitaliteit van onze kernen
De gemeente verstrekt subsidies om inwoners, verenigingen en stichtingen (tijdelijk) een duwtje in de rug te geven
of om startende initiatieven te ondersteunen. Subsidies zijn een nuttig middel om zaken die we belangrijk vinden
voor elkaar te krijgen. Omdat het gaat om belastinggeld is het belangrijk dat we verstandig en zorgvuldig met subsidies omgaan. D66 wil daarom dat de gemeente bij alle subsidies de volgende vier uitgangspunten hanteert:

• De gemeente subsidieert activiteiten gericht op het bereiken van maatschappelijke effecten.

• Nieuwe subsidies richten zich vooral op het opstarten en aanjagen van nieuwe activiteiten en zijn in principe tijdelijk.

• Bij bewezen resultaten kan de gemeente een subsidierelatie aangaan voor langere termijn.

• De gemeente en de subsidieontvanger zijn volledig transparant over verstrekte subsidies en behaalde resultaten.

Goede democratische controle
De controle van de gemeenteraad op besteding van belastinggeld begint met investeren in de kennis en kunde van
raadsleden en hun ondersteuning door fractiemedewerkers en de griffie. Daarnaast heeft iedereen baat bij een actieve gemeentelijke rekenkamer. Wij vinden het ook belangrijk dat er conclusies worden getrokken uit de doelmatigheidsonderzoeken van de afgelopen jaren en dat deze in actie worden omgezet.