Laatste column Tammo Munting in de Nieuwe Ooststellingwerver

Meer vrouwen in de politiek!.

Laatste Column

Dit is dan de allerlaatste keer dat ik als fractievoorzitter van D66 deze column in de rubriek “Partijpraat” mag verzorgen. Na 12 jaar lid te zijn geweest van de Ooststellingwerver gemeenteraad, vind ik het tijd om deze mooie functie aan iemand anders te gunnen en heb ik mij als lijstduwer op de kieslijst van mijn partij laten zetten. Het was voor mij een eer en een genoegen om zo lang als raadslid te hebben gewerkt en ik wil iedereen die het betreft heel hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en ondersteuning.

Wapenfeiten

Mijn opvallendste wapenfeit in deze periode is ongetwijfeld dat ik als enige in de gemeenteraad consequent heb gestemd tegen de ondoorzichtige wijze van financieren van het Biosintrum, om het maar eens vriendelijk te zeggen.
Maar gelukkig heb ik daarnaast ook mogen bijdragen aan veel ontwikkelingen die wél positief uitpakten voor de inwoners, de ondernemers en de natuur in onze gemeente.

Lijstduwer

Als lijstduwer loop ik natuurlijk wel het risico dat u, als kiezer, mij met voorkeurstemmen een mandaat geeft om nog eens 4 jaar door te gaan als raadslid. Dat zal ik in dat geval met alle plezier gaan doen, ik blijf tenslotte democraat. Maar als het aan mij ligt stemt u deze keer op een vrouw.

Meer diversiteit

In de Ooststellingwerver gemeenteraad is tot nu toe nog steeds de witte man van een zekere leeftijd in de grote meerderheid. En als ik de kandidatenlijsten voor de aanstaande gemeenteraad-verkiezingen bekijk, dan is het voor veel partijen nog steeds lastig om vrouwen bij de lokale politiek te betrekken. Het toch al kleine aantal vrouwen in de gemeenteraad dreigt zo zelfs af te nemen. Gelukkig hebben een paar partijen wel een lijst met een mooie mix van capabele mannen en vrouwen kunnen samenstellen, waaronder mijn partij.
Wat meer diversiteit in de gemeenteraad zou de samenwerking en besluitvorming ongetwijfeld ten goede komen. Daarom stem ik zelf deze keer ook weer op een vrouw, want zoals oud-minister Els Borst het al zei “de politiek is te belangrijk om alleen aan mannen over te laten”.