Een vervuilende fabriek sluit je niet met een motie

Als je in de IJmond woont dan ben je bezorgd over je gezondheid en vraag je je af hoelang het duurt voordat het beter wordt. Een televisie-uitzending die suggereert dat Tata Steel en de overheid kennis hadden maar niets deden, maakt je boos en nog meer ongerust.

Zo snel mogelijk naar groen staal!

Iedereen in Provinciale Staten van Noord-Holland wil dat de route naar een gezonde leefomgeving en productie van groen staal zo kort mogelijk is. Daar zijn met verschillende partijen harde afspraken over gemaakt. We moeten zorgen dat deze afspraken worden nageleefd en controleren dat de omgevingsdienst streng, en op basis van onze wetgeving handhaaft. We moeten tegelijkertijd ervoor zorgen dat de wetten beter worden op basis van nieuwe meetmethoden, betere beschikbare productietechnieken en andere nieuwe informatie.

Stevig beleid voortzetten

De fabriek sluiten naar aanleiding van een televisie-uitzending – zoals door JA21 en PvdD voorgesteld – is wat D66 betreft niet de route. 

Staal is een circulair product dat in onze maatschappij een belangrijke rol speelt en niet weg te denken is. Daar moeten we zo snel mogelijk een groene manier van produceren voor vinden. We willen niet dat het vuil uit het buitenland komt, noch voor de levering van staal afhankelijk zijn van het buitenland.

D66 heeft vertrouwen in het openbaar bestuur en wil het bestuur samen met de andere partijen bekwaam, betrouwbaar en betrokken vorm geven. Daarom bespreekt de fractie graag de voortgang naar groen staal maandelijks in de commissie natuur, landschap en gezondheid, en zet volop in op het uitvoeren van het stevige beleid op dit dossier.

Linde Gonggrijp - Beeld: KanikFotografie