Teach-In natuur en boeren

Op 21 maart 2023 organiseerde D66NH werkgroep landbouw, biodiversiteit en voedseltransitie van D66 Noord-Holland samen met de Statenfractie, een teach-in over hoe natuur en boeren beter samen kunnen gaan. Ook D66 vertegenwoordigers van diverse gemeenten uit Noord-Holland waren erbij. Er werd veel kennis uitgewisseld en verkent wat de politiek hierin kan betekenen. 

Inleiding door expert 

De inleiding werd verzorgd door Rosemarie Slobbe. Rosemarie is een echte duizendpoot op het gebied van natuur en landbouw. Ze is momenteel directeur/bestuurder bij Hemus, een stichting die streeft naar volledige integratie van biologische landbouw en natuur door in de praktijk te experimenteren met strokenteelt, agroforestry en nieuwe eiwitrijke gewassen. Ze is medeauteur van het boek ‘Biodivers Boeren; de meerwaarde van natuur voor het boerenbedrijf’ (Erisman/Slobbe). Ook is ze coördinator van het project Koop bio lokaal in Noord-Holland .  

Hoe gaan natuur en boeren samen? 

D66 is van mening dat natuur en boeren in de toekomst hand in hand verder moeten kunnen. Belangrijk hierbij is de transitie van gangbare boerderijen naar natuurinclusief boeren. 
Er ontstonden die avond interessante conversaties tussen de aanwezigen over wat er allemaal mogelijk is en hoe veranderingen tot stand kunnen komen, aan welke ontwikkelingen wij als provincie of als gemeente kunnen meewerken en wat er nu nog in de weg staat om natuurinclusiviteit waar te maken.  
De provincie en de gemeentes moeten meer in gesprek gaan met de boeren over wat ze willen en wat wij hen kunnen bieden. De werkgroep neemt deze inzichten mee in hun onderzoek. De werkgroep zal Statenleden en raadsleden op dit gebied adviseren en helpen om de weg naar een duurzame agrarische sector te vinden samen met boeren.