Meer focus op de weg naar de circulaire economie 

De provincie gaat het economisch beleid en het beleid voor een circulaire economie integreren om de duurzaamheidsdoelen beter te kunnen halen. D66 is blij met die stap om stimulering van de lineaire economie definitief uit het provinciaal beleid te schrappen.

Duurzame ambities

De provincie Noord-Holland heeft ambities op het transformeren van de Noord-Hollandse economie naar meer circulariteit. De uitvoering van de actieagenda circulair lijkt moeizaam te verlopen. Het bedrijfsleven heeft meer tijd nodig en de ruimtevraag voor circulariteit is een uitdaging. 
De uitvoeringsagenda’s van het beleidsterrein economie en het beleidsterrein circulaire economie gaan nu samengevoegd worden. Hiermee wordt het beleid niet alleen geactualiseerd, maar ook aangescherpt worden. Daardoor kan de transitie naar een circulaire economie versneld worden.  

Beeld: D66

2 beleidsterreinen

De missie van het huidig economisch beleid is het versterken van brede welvaart in Noord-Holland door te werken aan een duurzame, vernieuwende en ondernemende economie. De provincie legt een extra accent op de verduurzaming van de economie en de bijdrage die ons economisch beleid kan leveren aan de (transitie)opgaven voor energie, circulaire economie, klimaat, CO2, stikstof en voedsel. 

Het huidige beleid voor circulaire economie heeft als missie dat Noord-Holland in 2050 100% circulair is. Daarvoor moeten we in 2030 halverwege zijn.  Het hoofddoel van overheidsbeleid is de transitie te versnellen en daarnaast te zorgen voor de systeemverandering die noodzakelijk is voor deze transitie. 

Bij de integratie van deze twee beleidsterreinen in één nieuwe uitvoeringsagenda blijft het versterken van de brede welvaart in Noord-Holland de centrale missie op weg naar een circulaire economie. 

Wesley van der Heijden - Beeld: ConnyvS

Experts betrekken

Een voorstel van D66 commissielid Wesley van der Heijden om de circulair ambassadeur hierbij actief te betrekken in een werksessie met de provinciale commissie bestuur werd positief ontvangen. Een werkgroep uit de commissie zal deze bijeenkomst voorbereiden en ook andere experts daar mogelijk bij betrekken. 

D66 is blij met de stap om stimulering van de lineaire economie definitief uit het provinciaal beleid te halen. Het plan is om het nieuwe beleid in januari 2025 vast te stellen. 
 

Commissievergadering in de Statenzaal - Beeld: ConnyvS