Niet akkoord met de kaderbrief, noch met de nota reserves

In het landelijk gebied verkeren boeren en natuurbeheerders nog steeds in grote onzekerheid hoe de noodzakelijke veranderingen moeten gaan gebeuren. Fractievoorzitter Sijmen Mülder wil dat er duidelijkheid komt. Dan kan, want de klimaatdoelen zijn nog steeds duidelijk, noodzakelijk en wettelijk vastgelegd.  
Op 8 juli bespraken Provinciale Staten de kaderbrief 2025. Dit stuk is de start voor het begrotingsproces voor het komende jaar. Er lijkt nog steeds weinig actie te komen vanuit het college van BBB, VVD, GL en PvdA, alhoewel ze de provinciale doelen wel beamen. D66 doet daarom een paar concrete voorstellen om die doelen te bereiken. 

Geld vrijmaken voor landschap en natuur

De coalitie heeft steeds geroepen dat er geen geld vanuit het rijk komt voor de noodzakelijke veranderingen in het landelijk gebied. Echter, de doelen van het provinciaal programma landelijk gebied (PPLG) blijven wel staan voor de coalitie. En ook voor D66. Hiermee is het voor de agrariërs afgelopen jaar niet makkelijker geworden en tegelijkertijd heeft de natuur het moeilijk. Provinciale Staten gaan echter over de eigen begroting. Mülder: “Als we willen dat we onze doelen halen, dan kunnen we daar ook wat aan doen. De provincie Noord-Holland vraagt nu het laagste tarief van Nederland voor de motorrijtuigenbelasting (en wordt daar door het rijk ook nog financieel voor bestraft). Dit wil D66 zo veranderen: wel nog de goedkoopste blijven, maar nu samen met een andere provincie (Utrecht). Het extra geld dat we daardoor binnenkrijgen besteden we dan aan het programma landelijk gebied.” Het voorstel maakt weliswaar niet voldoende geld vrij voor alle provinciale doelen, maar de motie van D66 en Volt is een begin. Mülder: “En we laten zien dat we serieus onze doelen voor landbouwtransitie en herstel van de natuur willen halen.” Het voorstel kreeg helaas geen meerderheid. Ook GroenLinks-PvdA stemde tegen.

Sijmen Mülder - Beeld: KanikFotografie

Wonen in dorpen en steden

Met het open landschap wil D66 zuinig omgaan. De energietransitie, de landbouwtransitie en klimaatadaptatie vragen allemaal veel ruimte, en die ruimte kunnen we maar één keer uitgeven. De coalitie wil de adviescommissie ruimtelijke ontwikkeling (ARO) en de provinciaal adviseur ruimtelijke kwaliteit (PARK), onze onafhankelijke adviesorganen voor bouwen buiten dorpen en steden, afschaffen. Dat gaat echt te ver! Dat vonden gelukkig ook 2 coalitiepartijen. Een voorstel om de ARO te behouden is breed aangenomen. De PARK is helaas wel geschrapt. 

D66 wil snel betaalbare woningen bouwen voor woningzoekers uit alle doelgroepen. Binnen de dorpen en steden blijkt er voldoende ruimte te zijn. Wel heeft de provincie er nog niet alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat dat ook gebeurt. Er was een succesvol programma voor het combineren van winkels met wonen. Goed voor de winkelcentra én goed voor meer nieuwe woningen. De retail-sector vraagt voor continueren van deze afgelopen regeling. Samen met CDA en SP stelt D66 daarom voor dit programma nieuw leven in te blazen. Het voorstel kreeg geen steun, maar de evaluatie van het programma wordt na de zomer zeker in de commissie besproken. Dan komen we hierop terug.

Sijmen Mülder - Beeld: KanikFotografie

De open democratie waarborgen 

Het zijn gure tijden voor de journalistiek. Goed functionerende vrije media zijn een essentieel onderdeel van een stevige democratie. Dit geeft transparantie en verantwoording. Steeds meer lokale media staan onder druk. Media maken steeds vaker commerciële keuzes die zorgen dat hun belangrijke rol als controleur van de macht verder onder druk staat.  D66 pleit daarom voor meer middelen, voor de journalistiek en de lokale media. Wij willen geld vrijmaken om onze eigen controle en externe controle beter op orde te krijgen. Hiervoor deed D66 een voorstel voor de oprichting van een journalistiek fonds: een fonds op afstand dat zich richt op het subsidiëren van journalistiek onderzoek naar het openbaar bestuur van Noord-Holland. Het voorstel kreeg steun van SP, CDA, Volt en PvdA en ook sympathie van het college. Maar de uitvoering en dekking stuitte op bezwaren. De commissaris van de koning wil wel graag nader in gesprek gaan met Provinciale Staten hierover. Met deze toezegging is het voorstel ingetrokken. D66 zal een discussienota voor de commissie bestuur voorbereiden.

Sijmen Mülder - Beeld: ConnyvS

Focus op recreatie houden

Ontspannende activiteiten, rust en onthaasting zijn belangrijk voor de gezondheid en het geluk van onze inwoners. Daarom is er beleid voor recreatiemogelijkheden. Daarnaast is toerisme een belangrijke economische sector. Voor D66 horen recreatie en toerisme tot de kerntaken van de provincie. Ze hebben veel met elkaar te maken. In de kaderbrief wil de coalitie alle taken op het gebied van toerisme schrappen! Dat kan echt niet! Daarom was er op 8 juli een voorstel van CDA en D66 om het volledig schrappen van de taken op toerisme in de Kaderbrief 2025 terug te draaien. Toerisme biedt nog zeer veel kansen voor Noord-Holland-Noord en draagt bij aan de transitie van het landelijk gebied. Het amendement werd aangenomen door een ruime meerderheid. 
De recreatiegebieden lijden onder de toenemende druk, met name op het water. Steeds meer mensen zoeken verkoeling in het water, vooral bij oplopende temperaturen. Het aantal bootbezitters neemt toe en andere vormen van watersport als suppen, surfen en kiten zijn in opkomst.  Dit zorgt voor drukte en onveiligheid in recreatiegebieden, veelal gelegen in de natuur. D66 pleit voor ondersteuning van de verschillende organisaties die nu verantwoordelijk zijn voor de handhaving op het water. Samen met JA21 heeft D66 hier een startvoorstel voor gedaan. Helaas is dit voorstel niet aangenomen, maar het onderwerp is wel op de agenda gezet als verbeterpunt, en wordt door D66 zeker gevolgd. 

Waterrecreatie op het Spaarne - Beeld: ConnyvS

Niet akkoord met de Kaderbrief 2025 Mülder: “Dat niet al onze goede voorstellen zijn overgenomen door Provinciale Staten en door de coalitie van BBB, VVD, GL en PvdA vinden we natuurlijk niet verstandig. De kaderbrief 2025 maakt beleidskeuzes die niet de onze zijn. De doorslag om tegen de kaderbrief en de nota reserves te stemmen is echter de manier hoe met het budgetrecht van Provinciale Staten wordt omgegaan.”

D66 is het er niet mee eens dat Provinciale Staten stap voor stap door het college buitenspel gezet worden. Provinciale Staten zijn het hoogste bestuursorgaan van de provincie. Beleidsthema’s zouden daar open besproken en besloten moeten worden, en niet allemaal van te voren bedisseld in de coalitie.