Actieplan voor de fiets gepresenteerd

We hebben een actieplan voor de fiets geschreven en aangeboden aan burgemeester Birgit op de Laak. Het actieplan is hier te lezen en bevat een aantal wensen die we hebben over fietsen. Het belangrijkste thema is veilig fietsen naar school met een pleidooi voor o.a. eenrichtingsverkeer en een maximumsnelheid van 15 km/u bij basisscholen. Andere zaken waar we voor pleiten zijn snelfietspaden, fietsstroken en voorrang voor fietsers. Bij stoplichten waar autoverkeer en fietsverkeer kruisen moeten flitspalen komen om door rood rijden te ontmoedigen.

Er wordt ook aandacht gevraagd voor recreatieve fietsroutes. Naar Buitencentrum De Pelen moet een vrijliggend fietspad komen. Langs recreatieve fietsroutes moeten meer picknickbankjes, prullenbakken en watertappunten komen. In juni is onze motie voor watertappunten al unaniem aangenomen door de gemeenteraad.

We vinden het jammer dat er de laatste jaren zo weinig is geïnvesteerd in goede fietsinfrastructuur. Veel fietsstroken zijn zelfs verdwenen. Als we het belangrijk vinden dat inwoners gebruik maken van de fiets, moeten we volmondig kiezen voor de fiets. Dat betekent ook investeren in fietsvoorzieningen!

Mobiliteitsplan

In december neemt de gemeenteraad een besluit over het mobiliteitsplan. In dit plan wordt uitgewerkt wat de gemeente Nederweert de komende jaren op verkeersgebied wil gaan doen en waar prioriteiten liggen. Er wordt door de gemeente hard gewerkt aan het opstellen van het mobiliteitsplan. Door het aanbieden van dit fietsplan willen we op een constructieve manier aangeven wat wij graag terug zien komen in het mobiliteitsplan. We hopen dat het college onze ideeën verwerkt in hun voorstel aan de gemeenteraad.