In Memoriam: Gerard Renkema

Met verbijstering en ongeloof hoorden we dat Gerard Renkema is overleden na een aanrijding. Gerard was meer dan 40 jaar betrokken bij D66, waarvan 18 jaar als raadslid en fractievoorzitter. Voor D66 was hij de eerste fractievoorzitter in de gemeente Midden-Groningen.  

Gerard had een groot hart voor de leefbaarheid in onze regio en liet nooit na om te wijzen hoe we dingen beter konden doen. Een mens wordt niet gedefinieerd door zijn woorden, maar door zijn daden. En dat waren er veel bij Gerard.
De initiatieven waarbij hij betrokken was, zijn te veel om op te noemen. Van historische vereniging tot ijsbaan, van dorpshuis tot uitvaartvereniging. En natuurlijk ook in de politiek. Omdat daar de besluiten genomen worden die gevolgen hebben voor de dorpen en de leefbaarheid.  

Als politicus was Gerard gericht op samenwerking, niet alleen binnen D66 maar ook daarbuiten. In Slochteren werkte hij samen met GroenLinks in een gezamenlijke fractie. Zijn focus lag altijd meer op de verbinding dan op de verschillen.
Die constructieve opstelling was een voorbeeld voor veel mensen binnen onze partij. Binnen D66 heeft Gerard zich jaren ingezet om de gaswinning in de provincie terug te dringen en voor compensatie van de getroffenen.
Toen Gerard afscheid nam als actief raadslid, kreeg hij een persoonlijk videobericht van landelijk fractievoorzitter Rob Jetten. Uiteraard liet Gerard die kans niet onbenut om nog eens extra aandacht te vragen voor ‘zijn’ regio.  

We zullen Gerard missen om zijn kennis, zijn constructieve houding en om zijn tomeloze inzet voor onze regio. Maar bovenal om de mens die hij was. 

Leden en oud-leden van bestuur en fractie D66 Midden-Groningen