We willen een kleinere voetafdruk op de wereld. Dat betekent minder vervuilen en minder plastic. Circulair en tenminste energieneutraal bouwen. Minder fossiele energie gebruiken door te beginnen met zo veel mogelijk energie te besparen. Vervolgens willen we overstappen op hernieuwbare energiebronnen zodat volgende generaties geen probleem hebben met hun leefomgeving.
Lisse is kwetsbaar voor de gevolgen van extreem weer. Zoals we hebben gezien bij de Van der Veldstraat in 2015. De Poelpolder is kwetsbaar voor droogte en extreme regenbuien. De aanwezige veengronden klinken in bij langdurige droogte met alle gevolgen van dien (voor bijvoorbeeld houten funderingen).
Uiterlijk in 2050 is Lisse energieneutraal, maar hoe eerder hoe beter. We geloven: hoe meer mensen erbij zijn betrokken, hoe sneller de transitie zal verlopen. We vinden het belangrijk dat de energietransitie voor iedereen succesvol verloopt.
We willen minder stenen in tuinen om bloemen, planten en insecten ruimte te geven. We kunnen ruimte vinden op gevels en daken, zowel voor biodiversiteit, energiebesparing als energieopwekking. We moeten die ruimte wel gebruiken! Per wijk wordt de beste energiebron gekozen en de beste manier van waterbergen. De gemeente, samen met energiecoaches, voorziet in advies, een lening of subsidie. Daarmee gaan we samen met eigenaren de uitdaging aan. We pakken kansen als ze zich voordoen en gaan proactief aan de slag.